Cene maline i borovnice u Srbiji i Poljskoj

 

Cene maline i borovnice ove sezone su dobre za proizvođače i doneće im profit. U Poljskoj, našem velikom konkurentu, prve borovnice i maline takođe beleže visoke vrednosti.

Ove sezone proizvođači maline su zadovoljni cenom jer ona prevazilazi 300 dinara za kilogram, mada stižu pritužbe da se na nekim otkupnim mestima plaća 257 dinara za kilogram plus obećavajućih 8 dinara nakon berbe. Da li se isplati prevoziti maline do hladnjačara koji nude više? Bez odgovarajućeg prevoza sa “hladnom” komorom to je nemoguće.

Borovnice su stigle na berbu u Srbiji i prvi plodovi već su na pijacama i u marketima. Na pijacama je 125 grama 180 – 200 dinara. U otkupu se za prvu klasu plaća 5,50 evra za kilogram. Tokom narednih nedelja cena će verovatno biti niža, ali ako u proseku, tokom sezone, ostvarite cenu od 4,50 evra po kilogramu svi u lancu će imati profit.

U Poljskoj prve borovnice u veleprodaji vrede od 10 do 11 evra za kilogram. Pakovanje od 250 grama se nudi po ceni od 2,5 evra. Maline su počele da se prodaji na vele tržnicama po ceni od 7 – 8 evra za kilogram, što zavisi od lokacije tržnih centara.

Izvor: Agro Info Net

Foto: Pixabay

Ostavite komentar