Čudesna leblebija na imanju Mirilovih iz Bačkog Gradišta – za ishranu i negu

 

Porodica Mirilov iz Bačkog Gradišta poseduje svega 20-ak katastarskih jutara zemlje, što za Vojvodinu nije velika površina. Zbog toga je Nemanja posle okončanog školovanja na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, a u želji da nastavi porodičnu tradiciju bavljenja zemljoradnjom,  odlučio da pronađe neku alternativu, odnosno proizvodnju koja donosi adekvatnu zaradu. Uz mnogobrojna istraživanja tržišta i zahvaljujući putovanjima u inostranstvo, 2015. godine odlučio je da poseje leblebiju. Našem domaćinu kasnije su se priključili i poljoprivrednici iz svih delova Srbije, njih 16, i osnovali Udruženje proizvođača leblebije. Članovi udruženja ove godine posejali su četiri vrste semena: crnu, crvenu, belu i krem leblebiju. To su različite sorte – Desi i Kabuli.

Preduzimljivi Nemanja, sa znanjem ekonomiste, odmah nakon zasnivanja primarne proizvodnje leblebije počeo je da razmišlja o njenoj preradi. Preko nevladine organizacije Eneko, a na osnovu projekta „Pokreni se za posao“, Mirilovi su dobili mlin napravljen isključivo za meljavu leblebije, mašinu za pakovanje, mašinu za merenje i počeli su da proizvode brašno.

– Reč je o bezglutenskom, visokoproteinskom brašnu koje spada u namirnice iz grupe zdrava hrana koje se dobija hladnom, sporom meljavom, na tradicionalan način, na kamenu. Kod nas se brašno ne lageruje, već se leblebije melju odmah po porudžbini kupca i sutradan mu se ono isporučuje. Ovo brašno ima višestruku namenu. Može da se koristi za zgušnjavanje sosova, čorbica kao i neobičan dodatak za pečenje raznih delicija, za pravljenje proteinskih šejkova namenjenih ljudima koji se bave sportom, jer u sebi sadrži veliku količinu vlakana. Ono se takođe može mešati sa drugim brašnima, objašnjava naš domaćin.

Besan brašno ponelo zlatnu medalju Novosadskog sajma

Nemanja i njegova verenica Biljana Markov, koja je zadužena za otkrivanje novih mogućnosti upotrebe leblebije u ljudskoj ishrani i prezentaciju proizvoda od ove mahunarke, otišli su i korak dalje. Od brašna sada prave testeninu čiji robni naziv je „Besan pasta“. Ova testenina se od svih drugih između ostalog razlikuje i po tome što se ne kuva. Potrebno ju je samo preliti proključalom vodom u kojoj odstoji tri minuta, procediti i preliti hladnom vodom u kojoj odstoji isto toliko vremena i testenina je spremna za jelo. Pasta ne sadrži jaja, ima jako visok sadržaj proteina i vlakana, te je 250 grama dovoljno za četiri porcije.

Biljana objašnjava da je zahvaljujući inovativnom pristupu nastao brend LeblebijaNaut koji obuhvata proizvode od leblebije, svaki od njih ima ista svojstva, dakle ne sadrže gluten, imaju visok sadržaj proteina, vlakana, B vitamina, gvožđa., te su svi proizvodi pogodni za osobe koje imaju alerfiju na gluten. Zbog niskog glikemijskog indeksa, prijaju i dijabetičarima.

-Bezglutenska hrana nije samo trend, već jedna neminovnost koja se sve više nameće u ishrani zbog menjananja ljudskog organizma i njegovih potreba. Ove promene su nas i povele na put zdravlja kroz primarnu poljoprivrednu proizvodnju i finalne proizvode. Mi proizvodimo klasične formate i oblike hrane, ali u potpuno drugačijem stilu. Tačnije, proizvodimo brašno koje zapravo nije brašno u onom svetlu kakvo znamo. To je novi pogled na brašno koje ima nutritivne vrednosti koje se uklapaju u savremen način života. Definitvno je Besan brašno od leblebije naš najveći ponos, prepoznat od strane svih koji žele da menjaju navike u ishrani, kao i onih koji nažalost nemaju drugi izbor. Radujemo se što nudimo alternative i rešenje. Danas se brašno od leblebija nalazi na obaveznom meniju dijabetičara, osoba koje su alergične na gluten, sportista i sve je širi krug njegovih ljubitelja.  Besan je osnova na koju granamo dalje proizvode, a u 2020. godini je dobilo veliku zlatnu medalju na Novosadskom sajmu, što nam je dalo i veći podstrek da nastavimo u istom smeru i opravdamo to priznanje, priča Biljana.

Kako kaže naša sagovornica, brašno od leblebije, poznato i kao “Besan”, vrlo je popularno u mnogim zemljama, a posebno u Aziji i na Bliskom Istoku. Ono je jedna od osnovnih namirnica u indijskoj, pakistanskoj, nepalskoj i bangladeškoj kuhinji.

Poljoprivredno gazdinstvo Mirilov proizvodi “Besan” koji se dobija mlevenjem sirove leblebije na vodeničarskom mlinskom kamenu koji se koristi isključivo za ove namene. Odsustvo glutena čini izvrsnu alternativu za obična brašna i može se koristiti za pripremu slatkih i slanih jela. Brašno je obogaćeno vlaknima i proteinom, 100 grama brašna sadrži 25 grama proteina, te je popunjenije i hranljivije  u poređenju sa brašnom od žitarica. U prednosti ovog brašna ubrajaju se i visok sadržaj vlakana, gvožđa, magnezijuma, fosfora i vitamina B6.

Umesto kafe ili kao milk šejk, a može i kao sir

Mirilovi su svoje kupce obradovali još jednim proizvodom. To je Chickpeace napitak.Reč je napitku bez kofeina, a pri tom prepunom proteina. U sebi sadrži samo leblebiju, priprema se kao domaća kafa ili kao milk šejk. Mogu da ga piju i deca kao zamenu za kakao kao i trudnice, porodilje, dijabetičari i drugi ljudi koji imaju bilo kakav zdravstveni problem.

– Chickpeace napitak od leblebije zamišljen je kao zamena za kafu jer smatramo i da se u tom pogledu menjaju potrebe ljudskog organizma, ali i navike ljudi. Reč je o sasvim novom pogledu na kafu koju mnogi nemaju mogućnost da ispijaju jer im zdravstveni problem to ne dozvoljavaju, pa se ovim našim proizvodom stvorila mogućnost i za rešenje takve potrebe. Ovaj napitak nudi posebnu vrstu okrepljenja, ne izazva nemir, ne sadrži neke nepotrebne aditive. Chickpeace, u svom finalnom obliku nastala je tokom karantina 2020. i upravo je slala  poruku povezivanja i negovanja mira u sebi, koji nam je bio svima preko potreban. Imala je posebnu misiju i pre vremena, došla je u pravi čas da nas okupi i ponudi uživanje. Ljudima zaista pomaže u raznim zdravstvenim izazovima, baš onako kako smo je i videli u svojim početnim vizijama, objašnjava Markova i dodaje da su u početku leblebiju  pržili i mleli ručno. Sada su obezbedili pravi mlin koji ubrzava taj finalni process tokom kojeg zamiriše cela kuća, a taj miris vešto putuje do kupca.

“Besan sir” takođe je novi proizvod Mirilovih i predstavlja alternativu biljnom siru od soje. Reč je o veganskom siru od leblebije koji se koristi kao zamena za sireve napravljene od mleka životinjskog porekla. Specifičan po svojim sastojcima, po recepturi Mirilovih, traži put do većeg broja ljubitelja ovakvih proizvoda.

Koncept spore i održive lepote

Nemanja i Biljana sve više se usmeravaju na kreiranje gotovih proizvoda koji ne postoje na tržištu. Tako je nastao i set kozmetičkih proizvoda od leblebije koji je Biljana nazvala “Besan ritual – koncept spore i održive lepote”.

-Dva početna proizvoda za negu su sapun za lice i telo “Besan smoothie”, a tu je i posebno izdanje Besan brašna, u najfinijem obliku, i koristi se kao maska za lice. Rezultati su pokazali da je ova maska odlična za čišćenje kože jer uspešno uklanja mrtve ćelije, bori se protiv akni, sprečava upale, a sve to zahvaljujući cinku koji poseduje, te licu daje zdrav i sjajan izgled. Ideja je bila da sva pozitivna svojstva Besan brašna usmerimo i na svesniji vid negovanja. Samim tim smo hteli da kompletiramo kako unutrašnje, tako i spoljašnje zdravlje koje nudi zdrava namirnica poput leblebije, kaže naša sagovrnica.

Prema njenim rečima Besan brašno od leblebije potiče iz Indije i o njemu ima mnogo priča kao o tajni lepote i svega otkrivenog.

-Odlična mi je ideja upotreba hrane u svojstvu kozmetike. Neka nam ono što unosimo u sebe, bude i sastojak negovanja. I to na jedan lagan i ritualski način. Ritual je alternativni pristup ubrzanog života. Moraš zastati i uočiti lepotu, poručuje Biljana.

Glavna zamisao je da se u kozmetičkim proizvodima ispoštuju ekološki zahtevi kako u proizvodnji, tako i njihovom pakovanu. Oni su vegan, ekološki, bez sulfata i parabena, bez  veštačkh boja. Inspirisani prirodom i lepotom, Mirilovi , vođeni idejama i koristeći inovacije, sada imaju i paket za lep trenutak , u posebnom  izdanju, za sve one koji bar na trenutak žele da uspore ovo vreme koje juri.

 Piše: Jasna Bajšanski

 

Ostavite komentar