Zrenjanincima dosta svega – šta će biti sa fabrikom vode

 

Iako fabrika vode postoji, Zrenjaninci 17 godina nemaju pitku vodu. Pogon za prečišćavanje vode preti sudskim sporom zbog raskida ugovora, banka prodaje pogon zbog dugovanja, a građani protestuju tražeći rešenje od lokalne samouprave.

Voda iz slavina u Zrenjaninu i dalje ima boju, neprijatan miris, ukus, ali i arsen, trihalometane i kancerogene materije zbog čega je već 17 godina zabranjena za piće i pripremu hrane. Domaćinstvo Bogoljuba i Anđelije Stefanović jedno je od oko četrdeset tri hiljade priključaka na gradsku vodovodnu mrežu. Do nedavno su poštovali preporuku o zabrani korišćenja ove vode za piće.

-Kada smo izračunali, na godišnjem nivou smo trošili oko 82 hiljade za vodu, kaže Bogoljub Stefanović, penzioner iz Zrenjanina.

Većina građana vodom za piće snabdeva se na ekočesmama ili je kupuje u prodavnicama, jer pogon za prečićvanje vode koji je završen pre dve i po godine snabdevao je građane svega nekoliko meseci, a potom stao sa radom. Zbog toga je lokalna samouprava Zrenjanina krajem jula objavila da je raskinut ugovor sa „Fabrikom vode“.

RTS je kontaktirao odgovorne u zrenjaninskoj gradskoj kući, međutim niko nije hteo pred kamerama sa komentariše trenutnu situaciju sa prečistačem pitke vode u najvećem banatskom gradu.

Lokalna vlast oglasila se saopštenjem gde se navodi da se ugovor raskida jer nije ispunjena ni jedna odredba iz ugovora iz 2015. godine, kao i dodatnog sporazuma iz januara ove godine.

Nasuprot tome, iz zrenjaninske fabrike vode nedavno je javnosti upućeno otvoreno pismo gde se zahteva od zrenjaninskog „Vodovoda“ da bez odlaganja puste prečišćenu vodu u gradski mrežni sistem. Ali se isto tako traži naplata 101,3 miliona dinara na osnovu dosada ispunjenih usluga. U suprotnom, preti se tužbom i daje rok u narednih 15 dana.

Parametri vode daleko od traženih standarda

Osnovna zamerka „Fabrici vode“ je da nisu postignuti traženi parametri prerađene vode. Postavlja se pitanje postoji li tehnološko rešenje za već izgrađenu fabriku vode?

Autorka studije vodosnabdevanja Iskra Krstić kaže da je taj dokument detektuje između 77 i 100 odsto uzoraka vojvođnske vode za koju je utvrđeno da su neispravni.

Dr Vladimir Pavićević sa beogradskog Tehnološko- metalurškog fakulteta isitče da to postrojenje primenjuje vrlo savremene procese kao što su ultrafiltracija i reverzna osmoza koje su vrhunski membranski separacioni procesi, a takođe je prisutna jonska izmena.

-Možda je taj predtretman malo upitniji, treba ga preispitati, navodi Pavićević.

Građani između čekića i nakovnja

Dok se čeka rasplet građani protestuju.

-Ovo nije protest iz dosade, već iz besa i očaja za one Zrenjanince koji ne znaju šta pre da plate – flaširanu vodu ili račun za vodu, ukazuje Bekim Rukeci iz  UD „Zrenjaninska akcija“.

Pre nekoliko dana „Erste banka“ je najavila prodaju Fabrike vode u Zrenjaninu na na ime kreditnog duga kao namirenje svojih potraživanja iz založnog prava. Potencijalni kupac fabrike od osam miliona evra za sada nije poznat, no Grad Zrenjanin ima prvenstvo kupovine, jer je obezbedio investitoru građevinsko zemljište i potrebnu infrastrukturu.

Za sada nema naznaka da bi realno moglo doći do preuzimanja. U međuvremenu građani i dalje kupuju vodu, a procene su da se dnevno u Zrenjaninu proda flaširane vode i napitaka u vrednosti od 20 hiljada evra.

Autor: Branislav Prokić

Izvor: RTS

Ostavite komentar