Danas je Svetski dan bezbednosti hrane

 

Na inicijativu Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacija 7. jun se obeležava kao Svetski dan bezbednosti hrane 2021. sa ciljem da se privuče pažnja institucija i javnosti i podstakne akcija pomći u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizika koji potiču iz hrane. Ali, i da se doprinese osiguranju dostupnosti bezbedne i kvalitetne hrane, zdravlju ljudi, ekonomskom prosperitetu, poljoprivredi, pristupu tržištu, razvoju turizma i održivog razvoja.

Ovogodišnja tema pod nazivom “Bezbedna hrana danas za zdravu sutrašnjost”, naglašava da proizvodnja i konzumacija bezbedne hrane ima kratkoročne i dugoročne benefite za ljude, planetu i ekonomiju. Prepoznavanje sistemskih veza između zdravlja ljudi, životinja, biljaka, životne sredine i ekonomije treba da nam pomogne da ispunimo zahteve koji se pred nas postavljaju u budućnosti.

Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje, Mreža za ruralni razvoj Srbije i Naučni institut zs veterinarstvo Novi Sad uputili su, povodom Svetskog dana bezbednosti hrane, pismo relevantnim autoritetima u kojem stoji:

“Smatramo da bi bilo od značaja za Republiku Srbiju da uzme aktivno učešće u obeležavanju Svetskog dana bezbednosti hrane i da time da svoj doprinos u kontekstu razumevanja holističkog i integrisanog pristupa lancu proizvodnje zdrave i bezbedne hrane, od farme do viljuške i ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Jačanje nacionalnih istraživačkih, razvojnih i tehnoloških kapaciteta je od značaja i za jačanje malih i lokalnih proizvođača u lancu hrane, uključujući i veliki potencijal za razvoj turizma kroz predstavljanje naših tradicionalnih proizvoda u regionu i međunarodno.”

O ovim značajnim temema razgovaraće se danas u 18 sati na ZOOM radionici. O jačanju nacionalnih, istraživačkih, razvojnih i tehnoloških kapaciteta, jačanju malih i lokalnih proizvođača u lancu hrane, velikim potencijalima za razvoj turizma, govoriće dr Veselina Pelagić, predsednik UO FRD, dr sci. vet. med.  Sava Lazić, direktor Instituta za veterinarstvo Novi Sad, Dragan Roganović, predsednik UO Mreže za ruralni razvoj Srbije, kao i iz Italije, SAD i Kanade.

Na ovom onlajn skupu biće predstavljeni i tradicionanalni proizvodi, na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay

Ostavite komentar