U celom svetu današnji dan posvećen je mleku

 

Hleb i mleko ubarajaju se u osnovne životne namirnice, mleko i mlečni proizvodi na trpezama se, samostalno ili kao satavni deo obroka, nalaze svakodnevno u većini domaćinstava. Oko 87 odsto kravljeg mleka čini voda, a ostatak materije dragocene za čovekovu ishranu – kalcijum, belančevine i vitamini.

Veliki je broj događaja posvećenih ovom napitku pa je tako u svetu registrovano 333 događaja na kojima se na različite načine obeležava slavlje u čast mleka. Svetski dan mleka, 1. jun, u Srbiji je prvi put obeležen 2011. godine dok u svetu ova tradicija postoji od 2000. godine. Svetski dan mleka, uspostavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda, kako bi se prepoznala važnost ove namirnice kao globalne hrane.

Ovogodišnja tema Svetskog dana mleka je održivost u mlekarstvu sa akcentom na očuvanju životne sredine, ishrane i socio-ekonomije. Širom sveta ovim povodom održavaju se razne kampanje, na različim mestima u koje su uključene grupe različitih starosti i interesovanja.

Kada se govori o negativnom uticaju na životnu sredinu prvo je na udaru stočarstvo, samim tim i mlekarski sektor. Uzgoj muznih krava u industrijskoj proizvodnji smatra se neadekvatinim i često je na udaru kritika zbog kršenja pravila o dobrobiti životinja. Novi trendovi u ishrani promovišu biljne napitke pa ga zagovornici zdrave ishrane stavljaju na listu nepoželjnih namirnica.

Prema podacim Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedninjenih naroda, oko 150 miliona domaćinstava širom sveta bavi se proizvodnjom mleka. U većini zemalja u razvoju nosioci ove proizvodnje su mali farmeri koji na ovaj način obezbeđuju egzistenciju, a njihove zemlje povećale su svoj udeo u svetskoj proizvodnji mleka. Ali, ovaj rast rezultat je povećanja broja muznih krava, a ne povećanja produktivnosti po grlu, iznosi FAO.

Vodeći svetski proizvođač kravljeg mleka prošle godine bila je Evropska unija čije su države članice proizvele oko 157,5 miliona tona, dok su SAD na drugom mestu sa količinom od oko 101 milion tona.

Najveće viškove mleka imaju Novi Zeland, SAD, Nemačka, Francuska, Australija i Irska. Deficit ove namirnice beleži se u Kini, Italiji, Ruskoj Federaciji, Meksiku, Alžiru i Indoneziji.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay

 

Ostavite komentar