Delovanje vetra na voćarske kulture

 

Vetar prestavlja horizontalno kretanje vazdušne mase. Delovanje vetra može biti korisno ili štetno, odnosno pozitivno ili negativno što zavisi od njegove snage, vremena pojavljivanja i od učestalosti.

Pozitivno delovanje vetra se ogleda u laganoj cirkulaciji vazduha kroz voćnjak odnosno vazdušnoj drenaži. Ovo omogućava vetar brzine od 0,5 m/sec. Slabiji vetrovi pospešuju oprašivanje anemofilnih voćaka orah leska. Pored ovog vetar smanjuje opasnost od radijacionih mrazeva i utiče na smanjenje relativne vlažnosti vazduha u kruni voćnog stabla i time smanjuje opasnost od širenja bolesti i štetočina.

 

ČITAJTE I: Koliko koštaju voćni zasadi?

 

Nasupot pozitivnog, negativno dejstvo vetra u uslovima povećanih temperatura dovodi do povećane evapotranspiracije. Od jakih vetrova nastaju mehanička oštećenja (lomljenje grana, čupanje stabala). U vegetaciji otpada nezreo plod, otežano je oprašivanje i anemofilnih i entomofilnih voćaka kao i oplodnja ( isušivanje žiga). Posebno velike šteta od vetra nastaju pri visokim temperaturama, niskoj relativnoj vlažnosti vazduha usled čega nastaju ožegotine na listovima ( povrede ), a dobrim delom list može biti uništen u potpunosti.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

U cilju zaštite od vetra, naročito u kritičnim rejonima, trebamo podići vetrozaštitne pojaseve. Pri podizanju voćnjaka potrebno je voditi računa o izboru vrste voćnih kultura i položaje u određenom potezu. Treba izbegavati područja izložena jačim vetrovima u Kojima su naročito ugrožene jabučaste voćne vrste. Štetno delovanje vetra se može umanjiti i pravilnim postavljanjem redova voćnjaka ( u pravcu redova). Prilikom projektovanja podizanja zasada mora se krajnje obazrivo uzeti ovaj podatak o dejstvu vetra u određenom lokalitetu, području i preduzeti neophodne mere u cilju zaštite budućeg zasada voća.

Piše: dipl. inž. Polj Dalibor Cvetanović, PSSS Srbije

Foto: Pixabay

Ostavite komentar