Nega čokota vinove loze nakon mraza

 

Kada se jave ekstremno niske temperature pre izvođenja rezidbe neophodno je utrvrditi stepen izmrzavanja na čokotima vinove loze na osnovu čega treba odrediti način rezidbe. Broj izmrzlih okaca mora da se nadoknadi na ostavljenim rodnim elementima.

 

ČITAJTE I: Dejstvo niskih temperatura na vinovu lozu

 

 

Zimski mrazevi najčešće oštećuju okca, a prolećni mlade lastare. Kao posledica izmrzavanja u oba slučaja javlja se poremećaj odnosa korena i nadzemnih organa. Ako su od mraza uništena sva zimska okca onda se rezidba izvodi u glavu, a uspostavljanje ravnoteže se obezbeđuje na bazi izrastanja lastara iz spavajućih okaca. Broj lastara iz ovakvih pupoljaka nije dovoljan pa se obavlja njihovo zakidanje kako bi se razvio veći broj zaperaka.

Ako je došlo do izmrzavanja lastara usled poznih prolećnih mrazeva, da bi uspostavili napred pomenutu ravnotežu odnosa podzemnih i nadzemnih organa vinove loze, primenjujemo sledeće mere:

-kada su sasvim mladi lastari oštećeni mrazom mnogo, oni se uklanjaju ,a nove lastare dobijamo iz spavajućih okaca;

-ako su lastarima samo vrhovi oštećeni mrazom vršimo samo prekraćivanje lastara i izazivamo jače razvijanje zaperaka.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Prinos će u takvoj godini biti znatno umanjen bez obzira na mere koje preduzmemo.Vinograde u kojima je došlo do oštećenja usled mraza treba obilno đubriti naročito mineralnim đubrivima, a obradu i zaštitu od bolesti i štetočina sprovoditi na vreme.

Piše: dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva Sanja Čokojević,PSSS Srbije

Foto: Pixabay

Ostavite komentar