Departman za stočarstvo proslavio 73. rođendan

 

Departman za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu osnovan je 1950. godine i jedan je od najstarijih departmana ove visokoškolske ustanove.

Više godina od njega broji jedino Departman za vinarstvo i vinogradarstvo čija godina osnivanja je 1947. Kada se u obzir uzme činjenica da je novosadski Poljoprivredni fakultet osnovan 1954 godine, vidi se da su ova dva departmana njegove preteče. Ovo je naglašeno na svečanosti povodom obeležavanja Dana Instituta/Departmana za stočarstvo.

 

ČITAJTE I: Novi Sad: Izazovi i inovacije u stočarstvu

 

 

Prema rečima dekana ovog Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljka Tice, ova dva departmana pokrivaju dve izuzetno važne poljoprivredne grane. Cilj fakulteta je da obuči studente i uvaži značaj činjenice da u granama poput stočarstva, voćarstva i vinogradarstva postoji viši stepen proizvodnje.

-Zato nam je jako važno što ovaj jubilej obeležavamo u prisustvu velikog broja nastavnika, saradnika, naših studenata i penzionera. Ova godina za nas je jako vredna zbog jubileja ali, nije povoljna u ekonomskom smislu za naše proizvođače u stočarstvu. Ovo je prilika da ih ohrabrimo i podsetimo da je bilo takvih godina i u predhodnom periodu ali da smo ih sa uspehom prevazišli. Preporučujemo im da i dalje poštuju pravila struke i nauke u stočarstvu, poručio je sa ovog skupa prof. dr Nedeljko Tica.

Foto: Agroportal.rs

On je dodao da je situacija u ovoj grani poljoprivrede prilično složena u nizu segmenata. Prouzrokovana je ne samo uticajem klimatskih faktora već i uticajem promena u okruženju, globalnih promena na tržištu poljoprivrednih proizvoda na koje država ne može da utiče.

-Važno je poručiti državnim organima koji se bave podsticajnom politikom da je sad prilika, da zbog izuzetno teške situacije u stočarstvu, pomognu proizvođačima koliko god je to moguće da je prevaziđu, naglasio je Tica.

Doc. dr Dejan Beuković, direktor Departmana za stočarstvo

Složan tim postiže velike uspehe

Direktor Departmana za stočarstvo, doc. dr Dejan Beuković istakao je da u godini kada ovaj departman proslavlja 73 godine postojanja, oktobra je na Studijskom programu animalna proizvodnja upisana, možda ne u željenom broju, nova generacija studenata.

-Sigurni smo da će kvalitet njihovog studiranja i usvajanja znanja biti iznad proseka jer u ovoj klasi, možda prvi put od osnivanja Departmana za stočarstvo, dominiraju studentkinje. Na master i doktorskim studijama zabeleženo je veće interesovanje nego ranijih godina i očekujemo da će se to desiti i u narednom upisnom roku, rekao je Beuković.

Foto: Agroportal.rs

On je naglasio da je ovaj deparman kroz glavnu osnivačku organizaciju prepoznat kao strateški partner Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u realizaciji projekta E-agrar. Pored svih nedaća i kratkih rokova, Departman je pokazao kapacitete i spremnost za najveće izazove.

-Taj uspeh ne bi bio moguć bez svakog pojedinca zaposlenog u Departmanu za stočarstvo. Ovakvim poduhvatima dokazali smo da, kada radimo složno kao tim, možemo postići velike uspehe i rešiti skoro svaki problem. Uspeh može da se meri trudom svakog pojedinca ali istinska snaga dolazi iz harmonije celog tima ka kojoj uvek moramo da težimo bez obzira kakve su nas okolnosti snašle, naglasio je doc. dr Dejan Beuković.

Foto: Agroportal.rs

On je dalje rekao da je u laboratoriji za kontrolu kvaliteta hrane za životinje, svežom energijom novih saradnika, oboren prosek predhodnih godina i traže se novi i perspektivni putevi za buduće aktivnosti.

U laboratoriji za mleko pokreće se rešavanje endemskih problema u poslovanju uz uspešnu realizaciju kontrole ATS-a.

Međunarodni simpozijum o stočarstvu
Foto: Agroportal.rs

-Ove godine nastavili smo i tradiciju organizacije naših skupova. U maju smo dali doprinos organizaciji Nacionalne izložbe stoke na Poljoprivrednom sajmu kao i Dana stočara. U junu smo organizovali tradicionalni Seminar odgajivačkih organizacija, a u septembru Međunarodni simpozijum u stočarstvu na kojem su učestvovali naučnici iz više od 20 zemalja koji se se predstavili sa više od 80 naučnih radova. Tome treba dodati i 8 panel doskusija u kojima je učestvovalo 40 panelista, podsetio je Beuković.

Naglasio je da je u Novi Sad stigla i predsednica i članovi Evropske federacije za stočarstvo. Tokom ove godine počela je i realzacija projekata u okviru Horajzen programa sa trenutno najvećim budžetom na fakultetu u kojem Departman za stočarstvo ima značajnu ulogu.

Foto: Agroportal.rs

-Takođe, tim koji čine kolege sa našeg deparmana i Departmana za fitomedicicinu  i zaštitu životne sredine dobili su nacionalni Prizma projekat sa budžetom od blizu 300.000 evra. To je jedini Prizma projekat čiji nosilac je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i jedan od retkih koji je dobijen bez konzorcijuma sa drugim institucijama, rekao je direktor Departmana za stočarstvo.

Foto: Agroportal.rs

Agro Campus – poligon za razvoj i napredak

On se u svom obraćanju osvrnuo i na Agro Capmus, kako je rekao, poligon u kojem je napredak svakodnevno sve vidljiviji. Tamo se sprovode ogledi na brojlerskim pilićima koji su neophodni za studentske i master radove i doktorske disertacije. Takođe i za istraživanja uglednih domaćih i svetskih kompanija.

-Brojnost grla u Agro Camusu je sve veća – od grla mlečnih krava u štalama do  tovnih grla koja su u sistemu krava – tele. Ponosni smo i na poslovnu jedinicu za alternativne proteine gde gajimo crve brašnare. Ovaj entuzijastičan pokušaj je prepoznat i prerastao je u nacionalni projekat sa nacionalnim budžetom. Agro Capmus je sertifikovan i od strane Living Labs – Evropske mreže živih laboratorija koja okuplja više od 400 institutcija i organizacija širom sveta. Radimo marljivo na poboljšanju međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti, objasnio je Beuković.

Nagrade za najbolje studente

Šef katedre za stočarstvo prof. dr Ivan Pihler podsetio je da je na osnovu predloga Departmana za stočarstvo Savet Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu 29. juna 2006. godine doneo odluku o formiranju Fonda „Prof. dr Milivoj Pavlović“.

-Osnivanje fonda proisteklo je iz želje gospođe Olge Ženard Pavlović da se nakon njene smrti od sredstava koja je ostavila Departmanu za stočarstvo osnuje fond koji će nositi ime njenog pokojnog supruga i da se iz njega nagrađuju najbolji studenti animalne proizvodnje i stočarstva, objasnio je Pihler.

Šef katedre za stočarstvo prof. dr Ivan Pihler

I ovog puta, na proslavi jubileja 73 godine postojanja Departmana za stočarstvo najboljim studentima izrečena je zahvalnost ne samo za postignut uspeh, već i za marljivost i posvećenost onome što rade,  uručene su im povelje i javna promocija, a Fondacija „Prof. dr Milivoj Pavlović“ dodelila im je i novčane nagrade.

Nagrađeni studenti su:

  • Gligorić Mladen – 20.000 dinara za najboljeg studenta na prvoj godini studija sa prosečnom ocenom 9,55
  • Vidović Branimir- 20.000 dinara za najbolji uspeh ostvaren na drugoj godini studija sa prosečnom ocenom 9,92
  • Nikolić Konstantin -20.000 dinara za najbolji uspeh ostvaren na trećoj godini studija sa prosečnom ocenom 10
  • Đurić Tamara i Buča Ilija – 15.000 dinara za studente četvrte godine koji dele prvo mesto sa prosekom 9,40
  • Šafarik Kristina -30.000 dinara za najboljeg studenta Studijskog programa Animalna proizvodnja koji je diplomirao u školskoj 2022/23 godini sa ocenom 9,26.
Doc. dr Dejan Beuković i nagrađena Šafarik Kristina

Nagrade je uručio predsednik Izvršnog odbora  Fondacije „Prof. dr Milivoj Pavlović“  – doc. dr Dejan Beuković.

Ove godine Departman za stočarstvo dodelio je i specijalnu nagradu za vannastavne aktivnosti studentu Jovanu Petroviću za angažovanje na Međunarodnom simpozijumu stočarstva.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Neizbrisiv trag profesora Plavšića i Beukovića

Upravnik Instituta za stočarstvo, prof. dr Denis Kučević, svoje obraćanje posvetio je profesorima Miroslavu Plavšiću i Milošu Beukoviću koji su od 1. oktobra, nakon bogate i uspešne karijere, otišli u zasluženu penziju. Tim povodom, uručeni su im i prigodni pokloni.

Prigodni pokloni za penzionisane profesore Miroslava Plavšića i Miloša Beukovića Foto: Agroportal.rs

-Zajedno su skoro čitav jedan vek posvetili studentima, nauci, istraživanju, projektima,jednom rečju – stočarstvu i ugradili ga u naš Departman. Time su zasigurno ostavili neizbrisiv trag, a istovremeno postavili zadatke i smernice sadašnjim i budućim pokolenjima, naglasio je Kučević.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs