Deset firmi iz Topličkog okruga dobilo bespovratna sredstva za nabavku opreme za preradu voća i povrća

U okviru konkursa za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava i mentorske podrške za realizaciju poslovnih ideja u oblasti prerade voća i povrća u Topličkom okrugu, izabrano je deset preduzeća koja će dobiti stručnu mentorsku i finansijsku podršku za unapređenje svoga poslovanja, u ukupnom iznosu od 50.000 USD, naovdi se na sajtu Grada Prokuplja.

Uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške, preko projekta „Norveška za vas-Srbija“, kroz aktivnosti na terenu Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge Unops, ovaj projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa opštinama Blace, Žitorađa, Kuršumlija i Gradom Prokupljem.

Tako će Šumaprodukt 2018 iz Žitorađe nabaviti sekač i blanšer za voće, povrće i pečurke. Preduzeća Jeka fruit doo iz Prokuplja i Eko- food Mijajlović iz Kuršumlije, ubrzaće preradu sušene šljive nabavkom mašine za pranje voća, dok će Frutog doo iz Prokuplja olakšati rad svoje organske proizvodnje i prerade voća nabavkom perforiranih boks paleta.

Zahvaljujući ovoj podršci, Boki food iz Prokuplja će nabavkom pasirke za voće i povrće uvrstiti u svoju ponudu i proizvode od jabuke, kruške i dunje. Nabavkom uređaja za kuvanje džemova, svoju proizvodnju ubrzaće i firma iz Blaca Natural food organik, a proces sušenja šljive pospešiće Marberi doo iz Kuršumlije. Svoju ponudu unaprediće i firma iz Barbatovca Agro bis, nabavkom vakumirke i izbijačice koštica šljive.

Firma MI 11 fruit iz Prebreze će uvođenjem standarda ISO 9001 i HACCP, tržištu ponudi ajvar sa vrganjem, a Vinarija Doja iz Donje Jošanice će obezbediti skladištenje svojih vina nabavkom hrastovih buradi.

Pored finansijske podrške, preduzeća će dobiti i mentorsku podršku u vidu treninga za Poslovno planiranje i učestvovanje u javnim nabavkama, Uvod u HACCP, kao i unapređenje Digitalnog marketinga i prodaje. Preduzeća će unaprediti Tehnologiju proizvodnje i poslovno upravljanje, Digitalni marketing i onlajn prodaju uz podršku stručnih konsultanata.

Što se tiče daljih koraka, Fondacija Divac će potpisati ugovore sa korisnicima, nakon čega će se održati onlajn trening Poslovno planiranje i učestvovanje u javnim nabavkama.

Izvor: eKapija
Foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar