Do kvaliteta i prinosa u povrtarstvu dolazi se danonoćnim radom i praćenjem savremene tehnologije

 

U čačanskom selu Zablaće na poljima pokraj same Zapadne Morave povrtar Dejan Vučković uzgaja kupus, a savremeni sistemi za navodnjavanje doprineli su da uprkos sušnom periodu koji je iza nas, njegovi prinosi te povrtarske kulture budu zadovoljavajući.

Na plodnim moravskim poljima, prestonici kupusa u zapadnoj Srbiji radi se danonoćno da bi se došlo do kvaliteta povrtarskih kultura, a kako sezonski radnici sa juga zemlje kažu, takav kvalitet kupusa teško se nalazi u Leskovcu.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita krompira od krompirovog moljca

 

 

Dejan se već dve decenije bavi ozbiljno proizvodnjom kupusa i daje prednost kvalitetu koji se svakodnevnim radom trudi da postigne.

-Imamo negde oko sedam hektara pod kupusom, i nadamo se oko sedam do osam vagona prinosa po hektaru. Imamo već obezbeđen plasman, kupus će završiti na beogradskim trpezama, tamo su nam sigurni kupci, rekao je Dejan za Glas zapadne Srbije.

S obzirom na to da je tri meseca ovaj kraj bio bez kiše, Dejan ističe značaj da se kao i u svakom poslu moraju pratiti trendovi i mora se ići u korak s vremenom, kako bi se i u beskišnom periodu očuvao očekivani prinos.

-Kvalitet kupusa je ove godine vrhunski, ovakav nema ni u čitavoj Evropi. Mi da bi ovo postigli, moramo non – stop da ulažemo, te da pratimo tehnologiju, jer, ako ne pratimo i ostanemo na tehnologiji od osamdesetih godina, slobodno mogu da kažem da se tako propada. Ulaganje u poljoprivredu je veoma važno za sve koji se njom ozbiljno bave, objasnio je Dejan.

Njegova žena Sanja mu je značajna podrška u svim poslovima na polju, koja je naglasila da su do kvaliteta došli zahvaljujući novom sistemu za navodnjavanje koji je dosta pomogao, kao i subvencijama od države.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Inače, da bi se došlo do kvaliteta u povrtarstvu na plodnim poljima zapadnog pomoravlja mora se raditi u tri smene, noću navodnjavanje, a danju sadnja i seča kupusa.

Tekst i foto: Glas Zapadne Srbije

 

Ostavite komentar