Ovogodišnja “Agra” poručila: “Lepo je biti kmet (poljoprivrednik)”

 

Danas se u slovenačkoj Gornjoj Radgoni završava Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam “AGRA”.  Pomurski sajam zajedno sa 1.750 izlagača iz 31 iz zemlje i posetiocima koji su došli iz Austrije, Mađarske, Hrvatske i dr., proslavlja 60. rođendan.

Ovogodišnja zemlja partner je Japan,  prvi put prisustvuju i afričke zemlje, a jubilej su uveličale i mnogobrojne strane delegacije, poput onih iz Azerbedžana i Indije, kao i Društvo agrarnih novinara koje 15. put prisustvuje ovoj sajamskoj manifestaciji.

 

 

ČITAJTE I: Međunarodni sajam poljoprivrede, lova, ribolova i ekologije INTERAGRO – BIJELjINA 20-22. septembar 2022.

 

 

Kako kaže izvršni direktor Pomurskog sajma Boris Nikolas Erjavec, svi se raduju što je jubilarna godina dočekana bez korone.

-Ova godina je Evropska godina mladih tako da je i fokus sajma na mladim poljoprivrednicima. Problem Slovenije je taj da su poljoprivrednici u velikom broju stariji ljudi, pa smo mnogo sadržaja posvetili mladima pod sloganom “Lepo je biti kmet (poljoprivredik)”. Veliku pažnju posvećujemo i inovacijama i digitalizaciji u agraru. Partner sajam ove godine je Japan, a razlog tome je što je ova zemlja tehnološki usavršena i ima mnogo inovacija, kaže Erjavec.   

Boris Nikolas Erjavec: Fokus sajma „Agra“ je na mladim poljoprivrednicima

Prema njegovim rečima predstavljanje vrhunskih poljoprivrednih tehnologija, mehanizacije, opreme i sredstava za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane, sajamske su izložbe. Vrhunski izlagači nude inovativna digitalna rešenja, najnoviju tehnologiju i vodeće svetske brendove poljoprivrednih i šumarskih mašina i opreme. Na raspolaganju su semena, sadnice, sredstva za negu i zaštitu životinja i biljaka, oprema za prehrambenu industriju i gastronomiju kao i ambalaža.

-Ove godine je Međunarodna godina ribarstva i akvakulture, a Japan je jedna od najvećih svetskih ribarskih nacija i sada imamo mogućnost da i u tom segmentu nešto naučimo od njih, kaže Erjavec.

Na ovom sajmu predstavljeni su usjevi i prehrambeni proizvodi iz prehrambeno-prerađivačke industrije i dopunskih delatnosti poljoprivrednih gazdinstava. Vinska dvorana nudi vrhunska vina, te vinogradarsku i vinarsku opremu. Prikazan je i  bogat program izgradnje objekata za poljoprivrednu delatnost kao i opreme za uređenje okućnica i okoline stambenih objekata.

-Na izložbi životinja posetioci mogu da vide najbolja dostignuća u uzgoju. Raskošni sajamski vrtovi s najboljim prirodnim praksama i ove godine su prava atrakcija. Sajam je sve uvezao sa stručnim i društvenim događanjima, pa nazdravlja jubileju najboljim poljoprivrednim proizvodima, hranom i vinima. Ekološka poljoprivreda i hrana iz naše blizine pokazuju put ka smanjenju posledica klimatskih promena, očuvanju bioraznolikosti i čistih vodnih resursa. Sajam ukazuju i na potrebu povećanja sigurnosti hrane, na jačanje sela, te na veću samoodrživost kroz dobro gazdovanje šumama, kaže Erjavec.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Propratni i društveni program obeležili su takmičenje u radu s motornom testerom, takmičenje u plesanju polke, demonstracija vođenja teladi od strane najmlađih uzgajivača, izložba Steyr traktora i brojna druga sajamska događanja.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar