Srednji Banat: Biljne bolesti strnih žita i uljane repice

 

Na teritoriji rada Regionalnog centra PIS Zrenjanin usevi strnih žita nalaze, se zavisno od lokaliteta i vremena setve, u fazama razvoja lista do bokorenja (BBCH 13-23).

 

 

ČITAJTE I: Od 1. januara obuka korisnika sredstava za zaštitu bilja

 

 

O značajnoj pojavi prisutnog inokuluma biljnih bolesti na korovima iz familije Poacea RC PIS Zrenjanin je pisao sredinom oktobra kada je proizvođačima  skrenuta pažnju i prognozirana vrlo moguća rana pojava biljnih bolesti na usevima.

Foto: RC PIS Zrenjanin/Faza razvoja pšenice

Uz prisutan inokulum i odgovarajuće vremenske uslove sada imamo i manifestaciju simptoma na parcelama.

Vizuelnim pregledom ozimog ječma uočeno je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti (prourokovač Pyrenophora teres ) na  3 do 8 % biljka, na starijem lišću.

Foto: RC PIS Zrenjanin/Mrežasta pegavost na listu ječma

Pregledom useva ozime pšenice, registrovano je prisustvo pepelnice (prouzrokovač Erysiphe graminis ) na 2 do10 % biljaka, sive pegavosti lista (prouzrokovač Septoria tritici) na 2 do 4% i prisustvo rđe (prouzrokovač Puccinia spp.) na do 2 do10 % biljka .

Na dalji razvoj simptoma bolesti pšenice i ječma veliku ulogu imaće meteorološki uslovi. Očekuje se pad temperature biti ispod pragova razvoja bolesti u dužem vremenskom periodu tokom zime, što će uticati na stagnaciju i sporije širenje simptoma. Za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite biljaka od bolesti ,dok se pojava glodara mora kontrolisati.

Zdravstveno stanje uljane repice

Na teritoriji rada RC Zrenjanin usevi uljane repice su fazi razvoja lista (BBCH 16 -19).

Vizuelnim pregledom uočeni su simptomi suve truleži uljane repice (prouzrokovač Phoma lingam) u različitom intenzitetu zaražene površine lista na do 15 % biljaka. Značajnije su prisutni u odnosu na isti period prošle godine.

Foto: RC PIS Zrenjanin/Suva trulež na uljanoj repici

Ovaj patogen u uslovima proizvodnje u Srednjobanatskom okrugu nije nanosio značajnije štete jer se razvijao samo na listovima,  ne i na stablu. Pregledom nije uočeno prisustvo insekata.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

RC PIS Zrenjanin će u sledećem periodu pratiti zdravstveno stanje na svom terenu i obaveštavati poljoprivredne proizvođače.

Piše: Dipl.ing.zaštite bilja Snežana Parađenović, PIS RC Zrenjanin