Dogodine više novca za poljoprivredu iz republičkih i pokrajinskih kasa

Više od 3.000 mladih poljoprivrednika koristilo je sredstva dobijena učešćem na konkursu koji je raspisivalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Državni sekretar u ovom ministarstvu Senad Mahmutović, najavio je novi javni poziv namenjen ovoj kategoriji poljoprivrednika tokom 2022. godine,   koji će u odnosu na dosadašnji, delom biti izmenjen.  

 

ČITAJTE I: Za nabavku mašina i opreme u biljnoj proizvodnji podnošenje prijava od 4. januara do 28. februara 2022. godine

 

– Za agrar je izdvojeno 62 milijarde dinara i ovaj novac će, putem konkursa, biti na raspolaganju  poljoprivrednicima tokom naredne godine. Ova suma je za nepunih 18 odsto veća od ovogodišnjeg budžeta za poljoprivredu. Za investiranje u agrar predviđeno je znatno više novca nego 2021. godine jer je stav resornog ministarstva da se ulaganjima povećava konkurentnost naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Oko pet milijardi dinara namenjeno je razvoju u ruralnim sredinama. Za pomoć kod konkurisanja i realizacije IPARD programa izdvojeno je šest milijardi dinara, rekao je Mahmutović.

On je naglasio da će se zajednički program Srbije i Svetske banke, u narodu odomaćenog naziva u narodu  50:40:10, čiji cilj je pomoć srpskoj poljoprivredi, sprovoditi i naredne godine.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, takođe najavljuje da će tokom 2022. godine,  u kasi za poljoprivredu biti više novca nego ove godine.

-Pomenuo bih da je za Konkurs za ulaganja u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava do sada bilo najveće interesovanje. Ove godine za njegovu realizaciju bilo je izdvojeno 100 miliona dinara, dok će naredne godine  poljoprivrednicima biti na raspolaganju 240 miliona. Za nabavku sistema za navodnjavanje predviđeno je 370 miliona dinara, za mlade poljoprivrednike 200 miliona, koliko je bilo i ove godine, objasnio je Božić.

On je rekao i da će se nastaviti ulaganja u opremanje radarskih centara u Samošu i Bajši. Naradne godine za to će biti utrošeno 1,4 milijarde dinara.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Ukupan agrarni budžet Pokrajinske vlade za nerednu godinu je 8,36 milijardi dinara dok je ovogodišnji iznosio 6,9 milijardi. Ovaj novac namenjen je ispunjenju najčešćih zahteva poljoprivrednika.

Piše: J. Bajšanski

 

 

Ostavite komentar