Potpisivanjem Ugovora o partnerstvu Italija je i zvanično Zemlja parner Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

 

Dva jubijela u jednoj godini – vek postojanja Novosadskog sajma i devet decenija  Međunarodnog poljoprivrednog sajma.  Sve ovo vreme kompanije iz Italije nastupaju na Novosadskom sajmu, što pojedinačno, što u kolektivnim izložbama. Čvrsta saradnja potvrđena je i kroz podršku koju Italija pruža kao Zemlja partner i Zemlja prijatelj.

 

 

 

ČITAJTE I: Kvalitet uzoraka voća i povrća po svetskim standardima

 

 

 

To potrvrđuje da je sasvim logična činjenica što će Zemlja partner 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će biti održan od 20. do 26. maja,  upravo biti Italija.  Potpisivanjem Ugovora o partnerstvu danas je to i ozvaničeno.  U prisustvu ambasadora Italije u Republici Srbiji NJ. E. Luke Gorija, Ugovor o partnerstvu potpisali su Antonio Ventreska, direktor Italijanske trgovinske agencije ITA/ICE i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Kako je rekla njegova ekselencija Luka Gori, postoje tri razloga zbog kojih se Italija opredelila da i ove godine postane Zemlja partner najveće agrarne smotre u regionu.

  1. Jačanje prisustva Italije na Balkanu.
  2. Bezbednost prehrambenih proizvoda je sektor kome se zemlje Evropske unije posebno posvećuju, a Italija vidi mnoge prilike za saradnju sa Srbijom u ovom segmentu. Cilj je investiranje u Balkan i u Srbiju i jačanje saradnje u poljoprivrednom sektoru.
  3. Želja da dođe do dodatnog  jačanja ekonomskih odnosa Srbije i Italije i nastavak B2B susreta koji su organizovani na Biznis forumu na kojem je učestvovalo 150 italijanskih firmi.

– Na Poljoprivrednom sajmu nastupiće 21 izlagač  – to su najvažnija italijanska preduzeća iz oblasti agrara. Naši štandovi će se prostirati na 500 kvadratnih metara.  Samom Svečanom otvaranju će prisustvovati naš ministar poljoprivrede, rekao je  ambasador Luka Gori.

Prema Gorijevim rečima u učešće na Poljoprivrednom sajmu uključiće se čitav sistem Italije.  Kulturni program će trajati tokom cele sajmaske priredbe, u čemu je pomogao Italijanski institut za kulturu. Gori je najavio orkestar “Taranta” čiji nastup će biti upriličen na Svečanom otvaranju dok će koncert biti 20. maja u Novom Sadu. Ovaj orkestar poznat je po karakterističnoj muzici i posebanom plesu. Biće tu i kinematografije, održaće se kongres o italijanistici, spremne su i pozorišne predstave i drugi različiti umetnički događaj.

– Siguran sam da ćemo na Sajmu dodatno ojačati odnose Srbije i Italije, zaključio je Luka Gori.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, podsetio je da je Italija ove godine treći put Zemlja partner. Predhodno je to bila i 2016. i 2019, dok je 2015. godine bila Zemlja prijatelj. Pored toga što je jedan od glavnih partnera Srbije u procesu evropskih integracija, Italija je prema podacima iz janura ove godine treći najvažniji spoljnotrgovinski partner.

-Spoljnotrgovinska razmena je 2021. godine bila rekordnih 4,1 milijardu evra. U 2022. za prvih 7 meseci robna razmena je bila 2,74 milijarde evra. Mi se nadamo, da smo jednim delom i kroz aktivnosti na Poljoprivrenom sajmu, kroz ovu našu kuću pospešili privrednu razmenu, rekao je Cvetković.

On je dodao da je povodom veka postojanja Novosadskog sajma u pripremi monografija u kojoj je zabeleženo i prisustvo predstavnika italijanskog trgovinskog atašea dr Benedetija na izložbi održanoj od 14. do 17. aprila 1934. godine.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

 – Za ovogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam imamo prijavljeno više od 1.100 izlagača uz maksimalno ispunjen prostor, kako na otvorenom delu Sajmišta tako i u halama. Prema našim očekivanjima ovo neće biti i konačna brojka do početka sajma jer je interesovanje  izuzetno. Pre nekoliko dana smo imali i susret sa oredstavnicima ambasade Rumunije. Oni se posle desetak godina vraćaju sa šest kompanija. Direktni izlagači, prema dosadašnjim podacima stižu iz 25 zemalja i Srbije, istakao je Cvetković.

Generalni sponzor jubilarnog 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Globos osiguranje, Zlatni sponzor Al Dahra, Banka partner je Banka Poštanska štedionica, Sponzor jubileja je Telekom Srbija. Darodavci u Pokon-igri su Agropanonka, MBV i KITE DOO, uz podršku republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs