EU dodeljuje nagrade za organsku proizvodnju u sedam kategorija

 

Prošle godine je po prvi put uspostavljena nagrada za najbolja dstignuća u organskoj poljoprivredi u EU. Nedavno je otvoren konkurs za ovu godinu koji će trajati do 14. maja 2023. godine.

Cilj nagrade je da se odaju priznanja različitim akterima u organskom lancu vrednosti koji su razvili inovativan, održiv i inspirativni projekat koji rezultira stvarnom dodatnom vrednošću za proizvodnju i potrošnju organske hrane. Ceremonija dodele nagrada održaće se u Briselu 25. septembra 2023. godine.

 

 

ČITAJTE I: Besplatno učešće organskih proizvođača na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

 

 

Organske nagrade EU zajednički organizuju Evropska komisija, Evropski ekonomski i socijalni komitet, Evropski komitet regiona, COPA-COGECA i IFOAM Organics ​​Europe, uz učešće Evropskog parlamenta i Saveta.

Biće dodeljeno osam nagrada u sedam kategorija:

-Najbolji organski poljoprivrednik (ženski i muški)

-Najbolji organski region

-Najbolji organski grad

-Najbolji organski „bio distrikt“

-Najbolja MSP za preradu organske hrane

-Najbolji prodavac organske hrane

-Najbolji organski restoran/usluga hrane

Za nagradu može konkurisati svaki akter ili institucija EU u lancu vrednosti organske proizvodnje sa projektom koji doprinosi većoj dostupnosti organskih proizvoda. Prijave se mogu podneti na svim zvaničnim jezicima EU.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Prema najnovijem Eurobarometru, prepoznavanje logotipa organske poljoprivrede EU raste pa je čak 61% Evropljana koji ga prepoznaju. Udeo poljoprivrednog zemljišta u EU pod organskom poljoprivredom takođe se povećao za više od 50% u periodu 2012-2020, uz godišnji porast od 5,7%, prema poslednjem izveštaju o tržištu koji je objavila Evropska komisija.

Organska poljoprivreda igra ključnu ulogu u razvoju održivog sistema ishrane za EU. Evropska komisija je 2021. godine usvojila akcioni plan za podršku ostvarivanju cilja da najmanje 25% poljoprivrednog zemljišta u EU bude pod organskom poljoprivredom. U tom kontekstu, od država članica je zatraženo da postave nacionalne ciljeve za organsku poljoprivredu i budu ambiciozne u pogledu razvoja organske proizvodnje.

Izvor: Agrosmart