Proizvođači mleka traže razgovor s predsednikom Srbije, u suprotnom – protest

Proizvođači mleka u centralnoj Srbiji uputili su predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarski poljoprivrede Jeleni Tanasković zahtev za razgovor o problemima u toj grani poljoprivrede do srede, 5. aprila, a ako odbiju, protest blokadom puteva najavljen je za četvrtak, 6. april.

 

 

ČITAJTE I: Direktor ZZ „Agro-Klek“ Radovan Bokić: Otvoreno o problemima mlečnog govedarstva

 

 

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije, Šumadije i Pomoravlja Milija Palamarević rekao je da od države traže minimalnu cenu mleka od 65 dinara po litru.

-Tražimo da se utvrdi minimalna cena mleka od 65 dinara po litru i da se dodeli subvencija za svaku junicu kako bi se obnovio stočni fond. To bi državu koštalo deset milijardi dinara koje neće da odvoji, a za gradnju stadiona može da potroši po 70 miliona evra, rekao je Palamarević.

Dodao je da je zahtev odgajivača goveda i da vlasnici krava dobiju premiju za svako grlo, a ne kao sada tek ako imaju najmanje tri krave.

On je rekao da proizvođači zahtevaju i da se plati premija za svaki litar mleka predatog mlekari, a ne pod uslovom da je proizvođač za tri meseca prodao najmanje tri tone.

Palamarević je rekao da se od Vučića traži i da poljoprivreda ima priortet u finansiranju u narednih pet godina.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Istakao je da ukoliko predstavnici države odbiju razgovor da će 6. aprila biti na šest sati blokirana raskrsnica puteva u Ravnom Gaju, od koje putevi vode ka Kniću, Kraljevu i Kragujevcu i raskrsnica u Mrčajevcima, odakle putevi vode ka Kraljevu, Čačku i Kniću.

Izvor: Beta

Foto: Agroportal.rs