Novi Sad: U toku je let prve generacije kupusne muve

 

Na području delovanja RC Novi Sad u toku su pripreme za rasađivanje kupusa namenjenog za ranu proizvodnju. Nakon prolaska hladnog talasa koji se prognozira za ovu nedelju očekuje se početak iznošenja rasada na parcele.

 

Na lepljivim klopkama sa hranidbenim atraktantom, na lokalitetu Futog, registruju se ulovi odraslih jedinki kupusne muve (Delia radicum). U toku je let prve generacije ove štetočine.

 

ČITAJTE I: Antraknoza salate

 

 

Kupusna muva ima od 2 do 3 generacije godišnje. Najveće štete pravi u proizvodnjii ranih kupusnjača. Prezimljava kao lutka u zemljištu.

Imago kupusne muve

Odrasle jedinke se pojavljuju u rano proleće i hrane se na cvetovima korovskih biljaka. Nakon kopulacije ženke polažu jaja na korenov vrat tek rasađenih biljaka kupusa ili na zemljište oko biljaka. Kada se ispile, larve se ubušuju u koren i time ometaju protok materija. Usled jačeg napada dolazi do sušenja biljaka.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Trenutno se proizvođačima rasada preporučuje postavljane entomoloških mreža na ulaznim otvorima zaštićenog prostora u cilju sprečavanja ulaska kupusne muve i polaganja jaja.