EU usvojila Akcioni plan: Do 2030. pod organskim usevima 25 odsto površina

Evropska komisija je juče usvojila Akcioni plan razvoja organske proizvodnje. Cilj plana je da organska proizvodnja dostigne 25 odsto obradivih površina u EU do 2030. godine. Ovim dokumentom obuhvaćen je i porast udela organskog ribarstva.

U okviru Plana naznačene su 23 akcije čiji cilj je da unaprede i povećaju konzumaciju organskih proizvoda, povećaju njihovu proizvodnju i osiguraju održivost sektora.

U obrazloženju se navodi da organski sektor ima brojne benefite. Na površinama u ovom sistemu gajenja biodiverzitet je veći za 30 odsto, životinje uživaju veći stepen dobrobiti i za njihovu negu se troši manje lekova. Farmeri u organskoj proizvodnji ostvaruju veću zaradu, a kupci tačno znaju kakav kvalitet proizvoda dobijaju.

Evropska komisija poziva zemlje članice da izrade nacionalne akcione planove razvoja organske proizvodnje. Trenutno postoje velike razlike u obimu ove proizvodnje među članicama. Dok pojedine imaju svega 0,5 odsto površina u organskom sistemu, druge su već premašile zadati cilj od 25 odsto.

Trenutno EU ima 8,5 odsto površina pod organskom proizvodnjom, a prema dosadašnjem rastu 2030. pod organskim usevima moglo bi da bude između 15 i 18 odsto. Akcioni plan ima zadatak da podstakne brži razvoj sektora kako bi do 2030, čak četvrtina od ukupnih površina bila u organskom sistemu gajenja.

S.K.

Izvor: Agrosmart

Foto: Pixabay

Ostavite komentar