Evropski parlament usvojio zakon o obnovi prirode, Ukrajina ograničava izvoz u EU

 

Evropski parlament usvojio je zakon o obnovi prirode, uprkos tome što je Evropska narodna partija, koja ima najveću poslaničku grupu, glasala protiv.

Zakonom se od zemalja članica zahteva da uvedu mere za obnavljanje prirode na petini svog kopna i mora do 2030. godine, kao i svih ekosistema do 2050.godine.

 

ČITAJTE I: Između blokada i pobune evropskih poljoprivrednika stoje neispunjeni zahtevi

 

 

Za usvajanje je glasalo 329 poslanika, 275 je bilo protiv, a uzdržanih je bilo 24, prenosi Rojters.

Foto: Unsplash

Zakon ima za cilj da preokrene opadanje kvaliteta evropskih prirodnih staništa, od kojih je više od 80 odsto lošeg stanja i uključuje specifične predloge poput obnavljanja tresetišta.

Nova pravila bi trebalo da obnove biološku raznolikost i degradirane ekosistem u kopnenim i morskim područjima država članica i da doprinesu ublažavanju klimatskih promena.

Glasanje je održano posle višenedeljnih protesta poljoprivrednika širom Evrope, uključujući nasilne demonstracije koje su održane ispred sedišta Evropske unije u Briselu.

Protesti poljoprivrednika delom se odnose i na planirano usvajanje obaveze o smanjenju zemljišta tretiranog pesticidima, kao i smanjenje obradivih površina u korist prirodnih staništa.

Ukrajina je spremna da ograniči izvoz hrane u Evropsku uniju

Ukrajina je spremna da ograniči izvoz hrane u Evropsku uniju kako bi ublažila zabrinutost poljskih poljoprivrednika, izjavio je zamenik ministra ekonomije Ukrajine Taras Kačka.

On je istakao da Kijev može da upotrebi alate koji će stabilizovati naglo povećanje izvoza u EU, prenosi Blumberg.

– Prihvatićemo da izvoz ne raste tako brzo i naglo kao prethodnih godina – rekao je Kačka, dodavši da je za ukrajinske proizvođače trenutno važnija predvidljivost na tržištu nego „agresivna ekspanzija“.

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Poljski premijer Donald Tusk je ranije izjavio da njegova vlada razmatra privremeno zatvaranje granice za trgovinu sa Ukrajinom ako Varšava ne postigne sporazum sa Kijevom koji bi ograničio uvoz prehrambenih proizvoda.

-Poljska plaća „previsoku cenu za odluku o pokretanju slobodne trgovine sa Ukrajinom, naglasio je Tusk.