Festival “Rakija i rakijaši” biće održan u subotu, 24. Oktobra u Pančevu

Treći Međunarodni festival rakije “Rakija i rakijaši”, koji okuplja više od 500 posetilaca, proizvođača i ljubitelja žestokih pića, održaće se u subotu, 24. oktobra 2020. godine u Poljoprivrednoj školi “Josif Pančić” u Pančevu.

Organizacioni odbor Festivala poziva sve dosadašnje i buduće učesnike da do 1. oktobra pošalju uzorke rakije na ocenjivanje kvaliteta. U okviru komisije za ocenjivanje biće prof. Ninoslav Nikićević, dr Ivan Urošević i drugi.

Nastup na Festivalu može biti u grupi “Javno učešće”, gde pravo nastupa imaju samo hobi proizvođači, pojedinačno u rakijskim kategorijama sa svakim poslatim uzorkom i ekipno – ukoliko imaju četiri ili više uzoraka, kada ulaze u konkurenciju za najbolju hobi-destileriju i u grupi “Inkognito učešće”, gde mogu nastupiti hobi proizvođači kao i registrovane destilerije gde svi koji žele mogu da provere kvalitet svojih proizvoda bez javnog objavljivanja rezultata ocenjivanja.

Ocenjivaće se mlade rakije od šljive, stare rakije, zatim rakije od dunje, kajsije, kruške, lozovače, rakije od jabuke, likeri i druge. Uzorak za ocenjivanje čini jedna staklena boca od mininimalno 0,7 litara.

Komisija će proglasiti najbolju hobi destileriju Festivala za 2020. godinu, šampiona Festivala za 2020. godinu (najbolje ocenjena rakija), pobednike po kategorijama, ali i dodeliti specijalna priznanja. Svi učesnici Festivala čiji uzorci budu ocenjeni sa 14,00 i više bodova dobiće “Rakijsko pismo” za svoj proizvod.

Nagradni fond za najbolje proizvođače čine kazan za pečenje rakije, inoks cisterna, hrastovo bure i “Rover” pumpa za pretakanje rakije.

Ostavite komentar