Video nadzor čuva žabaljski atar

Zahvaljujući video-nadzoru u atara opštine Žabalj krađa kukuruza i ostalih poljoprivrednih proizvoda je minimalna. Kako kažu u Agenciji za video-nadzor i obezeđenje, koja zajedno sa poljočuvarskom službom čuva useve od nelegalnog prisvanjanja, šteta je smanjena za čak 70 odsto.

U žabaljskom ataru usevi na više od 32.000 hektara štite se dronovima i video-kamerama. Zahvaljujući modernoj tehnologiji i zajedničkom radu Počoljočuvarske službe, Agencije za obezbeđenje i policije, krađe su svedene na minimum. Pre tri godine, dok nije uveden ovaj moderan sistem, taj posao je radila samo Poljočuvarska služba opštine Žabalj.

Video-nadzor u atarima Žablja većim delom finansira lokalna samouprava, dok ostale troškove plaćaju sami paori.

Prema podacima Ministartsva unutrašnjih poslova pre nego što je video nadzor uspostavljen u ovoj opštini bilo je 700 dojava, a na današnji dan samo 40 do 50 prijava paora što je mnogo manje, a rezultati će biti još bolji kada se i dron uključi.

Takođe, paljenje žetvenih ostataka koje je proteklih godina bilo evidentno, u atarima Žablja je smanjeno, ali samo dok traje akcija čuvanja useva. Već nakon završene berbe kukuruza, kako kažu u Agenciji za video-nadzor, paljenje kukuruzovine je evidentno, iako je zakonom zabranjeno.

Izvor: RTV

Ostavite komentar