Francuske dinje na srpski način

I ako smo počeli da trošimo prve dane oktobra, na pijacama i u piljarnicama još uvek se može pronaći bostan, jednako ukusan i sladak kao i pre 1,5 mesec.

Sortimenti lubenica I dinja se menjaju, prilagođavaju se klimatskim promenama ali I željama potrošača.

Svoju priču o dinjama imaju brat i sestra Nicolas i Sandra Šćekić. Oni su iz manjeg grada kod Marseja u Francuskoj došli u selo Gornje Jarušice kod Kragujevca da gaje francuske dinje.

 

– Naši roditelji  nisu rođeni ovde, to je kuća babe I dede. Sa bratom sam odlučila da živim u Gornjoj Jarušici jer u Francuskoj nije bilo sajajno. Ostala sam bez posla i odlučila sam da probam da živim i radim u Srbiji. Brat i ja smo na 10 ari posadili dinje I uspelo nam je, – kaže Sandra.  

Mladi Šćekići su posadili dinje na 10 ari. Reč je o francuskim  Savor i Diabolo dinjama.

 

-Savor je sitna i plodna dinja duboko narančastog mesa sa sivozelenom kore. Izuzetno aromatično i slatko meso je gurmanska poslastica. Doneli smo semenke iz Francuske i posadili ih ovde. Iznenadili smo se da je sve rodilo, za prvi put smo baš imali sreće, nastavlja priču o dinjama Sandra.

Francuske dinje su prirodno slatke i vodene, i imaju poseban ukus, ta ovi mladi ljudi  od njih proizvode domaći džem. 

-Dinje nisu prskane, a džem ne sadrži konzervans. Dinje Savor prodajemo po ceni od 250 dinara za kilogram, a dinje Diabolo su 270 diara.  Tegla džema od 400 grama je 400, a tegla od 800 grama je 700 dinara.  U Kragujevcu i Beogradu radimo kućnu dostavu dinja za najmanje pet kilogram.  Isporuku džema ćemo raditi putem brze pošte u celoj Srbiji, kaže naša sagovornica.

Sandra  se pohvalila da je džem od dinja odličan kao i život na selu je im je, zbog blizine Kragujevca, sve dostupno

Piše: Jasna Bajšanski

 

Ostavite komentar