Precizna poljoprivreda – sadašnjost i budućnost proizvodnje hrane

 

Koncept poljoprivredne proizvodnje koji se bazira na praćenju i selektivnoj obradi ili tretiranju malih površina unutar proizvodne parcele – ovako bi glasila definicija precizne poljoprivrede koja podrazumeva primenu informacionih tehnologija, satelitske navigacije, različitih senzora, kao i praćenje rada mašina i kvalitetnu analizu uzoraka. Mogućnost primene je veoma široka i odnosi se na proizvodnju na otvorenom prostoru. To znači da je preciznu poljoprivredu moguće koristiti kod svih gajenih kultura u svim segmentima proizvodnje.

-Izazov u poljoprivrednoj proizvodnji uvek je isti: kako da se povećaju prinosi i ostvari ušteda. Upravo to je zadatak precizne poljoprivrede. Ulaganja u preciznu poljoprivredu su velika I mora se voditi računa o njihovoj ekonomičnosti. Kada se to i sprovede, rezultati su dobri, kaže dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica.

Njegov kolega, prof. dr Aleksandar Sedlar ukazuje da je za veću primenu precizne poljoprivrede neophodna promena načina pristupa . A to znači da se njiva ne posmatra kao celina, već da se gleda po zonama , odnosno da se posmatraju delovi parcele koji su različiti.

-Pozitivni efekti precizne poljoprivrede su višestruki I tu se prvenstveno misli na postizanje znatnih ušteda, povećanje prinosa , u svim segmentima primenjuju se nova znanja I tehnologije , a istovremeno se pozitivno utiče na zaštitu životne sredine, naglašava Sedlar.

Na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu uskoro će biti kompletno opremljena laboratorija za preciznu poljoprivredu čije befite će osetiti svi. Ovaj fakultet će laboratoriju za preciznu poljoprivredu opremiti zahvaljujući kompaniji Kite DOO.

-Osavremenjavanjem nastave  na način da će teroriska znanja studenti primenjivati u konkretnim situacijama , svi ćemo biti na dobitku. Nadam se da ćemo zajedno doprineti da se zaustavi odlazak mladih I obrazovanih kadrova iz Srbije, poručuje Đorđe Mišković, izvršni direktor Kite DOO.

Piše : Jasna Bajšanski

Ostavite komentar