Golubačka sela – šansa za novi početak

 

Golubac i njegova sela su bez ikakve sumnje realna šansa za novi početak svih onih koji žele da se nastane, u ne tako malom broju praznih kuća, ali i da  otpočnu sopstveni posao u turizmu ili poljoprivredi. Ovo je, prilikom posete Braničevskom okrugu, rekao ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

 

Zajedno sa predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU, akademikom Draganom Škorićem, Krkobabić je obišao opštinu Golubac.

 

 

ČITAJTE I: Krkobabić: Inicijativa za uvođenje socijalne – garantovane penzije ne manje od 100 evra

 

 

Svoju posetu započeo je sastankom sa predsednikom opštine dr Nebojšom Mijovićem i rukovodstvom ove lokalne samouprave, a teme sastanka bile su zadrugarstvo i turistički potencijali razvoja Golupca i njegovih sela. Mijović je zahvalio ministru na programima za revitalizaciju sela koje Ministarstvo za brigu o selu realizuje i na čijim konkursima je ova opština dobila značajna sredstva, zahvaljujući kojima se oseća znatan boljitak u kvalitetu života meštana golubačkih sela.

Jedan od tih programa realizovan je prošlog aprila kada je Golubac dobio bespovratna sredstva u iznosu od sedam miliona dinara za nabavku minibusa za prevoz seoskog stanovništva. Minibus je sada stigao i putnici iz 21 golubačkog sela konačno ne moraju više da brinu o prevozu. Služiće za prvoz iz jednog sela u drugo, kao i iz udaljenih sela u Golubac.

-Ovo je velika stavr za nas, više ne moramo da molimo nekoga da nas odveze kod lekara ili da skupljamo novac za taksi za svaku posetu lekaru ili odlazak u poštu ili kupovinu, rekli su meštani sela Vinci sa kojima se ministar sastao u tek obnovljnim prostorijama seoskog doma kulture da porazgovara o svim problemima i pitanjima koji ih interesuju.

-Ono što nam treba i čemu se nadamo je lekar u selu i socijalna – garantovana penzija, poverile su se ministru sredovečne gospođe.

Krkobabić je nakon toga posetio i tročlanu porodicu u selu Vojilovo, koja je pre dve godine dobila kuću sa okućnicom takođe preko Programa ministarstva za brigu o selu. Tridesetjednogodišnji Aleksandar Ivković, njegova dve godine starija supruga Kristina Živković i njihov trogodišnji sin Jakov nisu krili svoju sreću

-Nije bilo teško prikupiti dokumentaciju i Opština nam je mnogo pomogla. Od tada baš mnogo pričamo o sreći koja nas je snašla. Ranije smo živeli u zajednici sa mojim roditeljima i bratom, nedaleko odavde. Sada imamo svoj komfor i mir, svoju slobodu. Planiram da ovde prebacim i odgajivačnicu pasa,  koja je ostala u kući u kojoj sam odrastao, rekao je Ivković.

Aleksandar je učitelj ii zaposlen je u osnovnoj školi u selu Braničevo, 15 kilometara udaljenoj od Vojilova. Kao svakodnevni podsetnik da je u selima sve manje dece su njegovih šest đaka u učionici. Nada je da će ovaj program Ministarstva uticati da se i takva slika sve više menja.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Baš u Vojilovu, ove jeseni Opština Golubac organizovaće, treći put, Miholjske susrete sela, finansirane sredstvima istog Ministarstva. Manifestacija je planirana za sam kraj septembra uz raznovrstan program – smotru tradicionalnih sportskih igara,  nastupe Kulturno-umetničkih društva, izložbu poslastica, kao i domaćih rukotvorina i zanatskih radionica.

Ni prvi značajan i uspešan program Ministarstva za brigu o selu – razvoj zadrugarstva, nije mimoišao ovu opštinu. Zemljoradnička zadruga „Golubac“ koja se bavi preradom žita, dobila je preko konkursa Ministarstva sredstva za još uspešniji rad.

 

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Foto: Miloš Miškov