Krkobabić: Inicijativa za uvođenje socijalne – garantovane penzije ne manje od 100 evra

 

Inicijativa za uvođenje socijalne – garantovane penzije je jedno od polazišta u borbi protiv siromaštva. Ovo kaže ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

On naglašava da je osnovno da znamo da ako neko nema penziju i ne može da je dobije, a ima više od 65 godina i nema druge prihode, očigledno je u zoni siromaštva.

 

 

ČITAJTE I: U selima nema ko da radi, a u gradovima nema šta da se radi

 

 

-Svi moramo dobro da se zapitamo šta smo u stanju da uradimo da pomognemo ljudima koji su u zoni siromaštva. To nam je civilizacijski zadatak, to je merilo civilizacijskog uzleta, izjavio je Krkobabić koji je i inicijator uvođenja Instituta socijalne politike u Republici Srbiji.

On dodaje da npr. ljudi koji imaju 14 godina, 11 meseci i 29 dana radnog staža,  ne stiču pravo na penziju jer je minimalni propisani uslov 15 godina. Ove osobe najčešće nisu korisnici ni socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda.  Među njima je evidentno najveći broj žena sa sela.

Krkobabić je istakao da se ovaj Institut socijalne politike bazira na konceptu socijalne politike Evrope i savremenog sveta.

-Više od 100 zemalja sveta već ima neki vid socijalne – garantovane penzije. Da ne bude zabune, to nije klasična penzija i neće se isplaćivati iz penzionog fonda, rekao je Krkobabić.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Inicijativa za uvođenje Instituta socijalne – garantovane penzije u iznosu ne manjem od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, koja će se jednom godišnje usklađivati sa troškovima života, upućena je od strane Ministarstva za brigu o selu radnoj grupi za izradu Predloga strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srbiji za period od 2024. do 2030. godine.

 

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Foto: Pixabay