Grad Kikinda ludaji u čast

 

Ovogodišnja manifestacija „36. Dani ludaje” održaće se od 9. do 12. septembra u Kikindi. Manifestacija je neraskidivi deo tradicije i prepoznatljiv simbol grada. Već odavno je prepoznatljivi brend Kikinde.

Danas je poseti više desetina hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva – Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke i Bugarske, Republike Srpske, koji su ne samo posetioci, nego i učesnici različitih  programa.

U četiri dana posetioci mogu da posete najveću Gostinsku sobu u ovom delu Evrope, gde na Banatskom fruštuku mogu da se probaju specijalitete ovog kraja, kulturno umetnička društva prikazuju svoje sposobnosti, a više od 500 maskiranih predškolaca prodefilovaće, obučena u plodove jeseni. Tu su izložbe, dečije igre sa ludajom, sportski susreti, naravno neizostavni su i večernji koncerti koji upotpunjuju program manifestacije.

Iapk, najatraktivnije je merenje najteže i najduže ludaje. Najteža izmerena lepotica ikada bila je teška 639,5 kilograma, proizvođača Dušana Jankova iz Novog Sada, a najduža 366 centimetara dugačka, proizvođača Gorana Lazića iz Kikinde. Goran Lazić je nosilac i Ginisovog rekorda u dužini ludaje: na takmičenju u Mozirju u Sloveniji oborio je Ginisov rekord sa ludajom dugačkom 394,5 centimetara. Svi rekordi ostvareni su u 2019. godini.

TO Kikinde

Ostavite komentar