Počinje berba jabuka, a sa njom i izvoz

 

Počinje berba jabuke, a naši voćari već godinama nalaze svoje kupce i u agrarno najrazvijenijim zemljama. Kakve su za proizvođače cenovne perspektive i koliko je jaka konkurencija drugih zemalja?audio icon

-Jabuka je kod nas najznačajnija voćna vrsta što se tiče izvoza svežeg voća, pogotovo u Vojvodini, na prvom mestu je. I pored kašnjenja u berbi, zadovoljni smo prvim komercijalnim sortama. Kvalitet je dobar, s obzirom da je postojao nedostatak boje na svim sortama zbog visokih temperatura. Berba kreće a sa njom i izvoz, rekao je profesor na Novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Nenad Magazin.

Nadamo se da će cene biti na nivou prošlogodišnjih, jako dobrih za sortu „Gala“ i za izvoznike. Dobro upakovana jabuka se plaćala i do 80 euro centi po kilogramu pa verujem da će proizvođači biti zadovoljni,  dodao je Magazin.

 

Posle Gale kreće berba Crvenog i Zlatnog delišesa. Najveći deo te robe će ići u hladnjače a onda u prodaju kada cena bude povoljnija.

Što se tiče konkurencije, očekuje se da u EU bude ove godine milion tona jabuka više a što se tiče vanevropskih zemalja koje su nama takmaci prema  Rusiji koja je nama izvozno interesantno tržište, ne očekuju se neki viškovi tj. dolazi do stabilizacije proizvodnje (Turska, Moldavija, BIH) a u samoj Rusiji se očekuje blag porast proizvodnje jabuka u odnosu na prošlu godinu.

-Zbog temperatura se očekuje da će biti dosta jabuka koje nisu vrhunskog kvaliteta, znači za industrijsku preradu. Znači, nema razloga da cena jabuke bude znatno niža u odnosu na višegodišnji prosek, zaključio je Magazin.

Što se tiče šljive, ovo je jedna od rodnijih godina.Cena u punoj sezoni je skočil, one su jako dobre (50 dinara za šljivu prve klase),ukupna proizvodnja će biti jako solidna a deo izvoza je krenuo i za zapadnu Evropu (Nemačka).

Što se tiče višnje, proizvodnja je bila nešto manja kao i kvalitet a nema je ni dovoljno, one prve klase u otkupu.

Piše: Stevan Davidović

Izvor: RTV

Ostavite komentar