Hrvatska: Poljoprivredno zemljište dostupno i strancima

 

Uskoro će u Hrvatskoj stranci moći da postanu vlasnici zemljišta – od pre dve godine cene hektara rastu, a očekuje se da će posle isteka zabrane prodaje zemljišta, cene biti znatno više.

Za manje od dve godine završava se embargo na prodaju poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj državljanima Evropske unije.

Hrvatska je, podseća Ružica Gelo koja je učestvovala u pregovorima sa EU u oblasti poljoprivrede, tražila i dobila prelazno razdoblje od sedam godina tokom kojih zemljište nije prodavala stranim državljanima, uz mogućnost da se aktivira dodatna fizička mera u trajanju od tri godine nakon ovih sedam godina.

– Sada teče taj prelazni rok, što znači da će se deset godina od datuma ulaska Hrvatske u Evropsku uniju tržište otvoriti za sva strana fizička lica – navodi Gelo.

Prema nekim statistikama cena hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj prethodne godine porasla je za desetak odsto u odnosu na 2019.

Iako je zabrana prodaje i dalje na snazi, tamošnji stručnjaci smatraju da to ne sprečava strance da kupuju zemlju, jer su je do sada kupovali kupovinom firmi koje se na tom zemljištu nalaze.

U Agenciji za promet poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj smatraju da će narednih godina cena rasti od 100 do 200 evra po hektaru.

Nakon isteka zabrane, nemoguće je vratiti zemljište pod zaštitu.

– Vi možete tražiti tako nešto, ali ja ne mogu da zamislim nijednu okolnost u kojoj bi tako nešto bilo moguće – istakla je Ružica Gelo.

Izvor: N1

Ostavite komentar