I danas Sajam poljoprivrede u Sremskoj Mitrovici

 

Dvodnevni poljoprivredni sajam “Agrosirm” u Sremskoj Mitrovici svečano je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

“Agrosirm” je osmišljen kao mesto okupljanja privrednih subjekata iz oblasti poljoprivrede, finansijskog sektora, mehanizacije, prehrambene industrije, stočne hrane, turizma i ruralnog razvoja.

Sajam se održava na sremskomitrovačkom Hipodromu, na oko 10.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Na ovogodišnjem sajmu su se predstavili vodeći svetski i domaći agro brendovi i njihovi noviteti.

Od ove godine uvedene su novine u organizaciji Sajma, te su u program uvršteni konferencijski sadržaji, edukativne sesije, okrugli stolovi i predavanja.

Cilj je unapređenje poslovanja u agraru i što veći broj registracija gazdinstava.

Nedimović je obišao štandove na Sajmu, a obraćajući se prisutnima osvrnuo se na ono što su samo neki od potencijala u agraru, kada je u pitanju izvoz, a što su posetioci imali prilike da vide i na Sajmu.

-Proizvodi koje mi možemo da isporučimo bez carine su ovčije, kozje mleko i voćne rakije. To nam pruža nove prilike. Nemojte zaboraviti da naš izvoz prema Rusiji je do sada bio oko 365 miliona dolara, uvoz je bio 114, ostvarili smo, dakle, profit, rekao je ministar Nedimović.

Izlagači su izrazili veliko zadovoljstvo, jer su konačno posle godinu i po dana imali priliku da prezentuju svoje proizvode.

-Svaka reklama nam je dobra, ovde kupci mogu da probaju naše proizvode i da se uvere u kvalitet, samim tim da mi steknemo nove i redovne mušterije, kaže za Tanjug Aleksandar Žilić proizvođač sira iz sela Martinci.

Direktorka Uprave za Agrarna plaćanja, Biljana Petrović,  istakla je da je do sada podneto 2. 300. za konkurs Svetske banke. Podneti su zahtevi iz sektora voća, povrća, proizvođači grožđa,  vina i cvećari. Zahtevi Svetske banke su da se sva dokumentacija dopuni , da bude kompletna i da tek nakon toga se objavi rang lista, isključivo sa poljoprivrednicim koji ispunjavaju opšte i posebne uslove, i to će po njenim rečima biti uskoro.

Više od stotinu izlagača će i danas biti na istom mestu, kada se očekuje još veći broj posetilaca.

Ostavite komentar