I Hipokrat je lečio jabukovim sirćetom

„Verovanje da postoji čarobna formula-tableta, koja će čoveku razrešiti sve njegove zdravstvene i estetske probleme, velika je njegova zabluda. Tu moć ima samo Gospod stvoritelj i njegovih ruku i uma delo – PRIRODA.“

Diplomirani nutricionista Predrag Nenadić

Jedna jabuka dnevno i odlazak lekaru izostaje, rečenica je koju često čujemo i koja nas podseća na neverovatne blagodeti koje ovo rajsko voće pruža čoveku. U svim narodima za jabuku se vezuju najrazličitije priče, verovanja, mitovi i običaji. Nastanak ljudske vrste biblijski se vezuje za nju. Eva je Adama namamila crvenom jabukom i nije mogao da odoli tom izazovu. Za razliku od žena, muškarci imaju „jabučicu“ u grlu nastalu od jabuke koju je Eva dala Adamu, a on, kada je videlo Boga, toliko se uplašio da nije uspeo da je proguta do kraja. Tako je zapisano u Bibliji, a u Grčkoj mitologiji da je Dinos, bog vina i tvorac jabukovog drveta isto poklonio Afroditi, boginji lepote kako bi zadobio njenu ljubav. Nećemo zalaziti u polemiku kako je jabuka zaista nastala ali ono što je sigurno je činjenica da je jabuka majka jabukovog sirćeta koje nastaje kroz prirodni proces fermentacije ploda, pa transformacijom u alkohol, a daljom fermentacijom alkohola u jabukovo sirće koje je važan proizvod prirode za zdravlje ljudi.

Budimka, Kožara i Topaz za organsko jabukovo sirće

Prirodno jabukovo sirće oduvek se koristilo kao narodni lek. Zna se da su Stari Rimljani pijaću vodu prečišćavali tako što su je mešali i pili sa jabukovim sirćetom. Cezar, Hanibal i Kolumbo takođe su ga koristili kao i njihove vojske. Za jačanje uoči i za oporavak posle vojevanja. Sve ove benefite znaju i u Vinariji „Status“, u kojoj se osim lepih vina, od jabuka autohtonih sorti po organskim principima proizvodi i „Jabukovo sirće Dr Andra“. Naš domaćin, Jelena Đošić, objasnila je zbog čega „Status“ kombinuje proizvodnju grožđa i jabuka.

-Kako bi spojili zdravlje i prirodu, upustili smo se u organsku proizvodnju jabuka u čistoj, ekološkoj sredini Svrljiških planina i kotlini uz reku Svrljiški Timok, na teroaru Lipnice nadomak Svrljiga. U voćnjaku su stare sorte jabuka, a zbog proizvodnje jabukovog sirćeta iz godine u godinu povećavamo proizvodne površine.  Na našoj plantaži dominiraju sorte Budimka, Kožara i Topaz. Ove sorte se s’ razlogom svrstavaju u otporne jer zaista odolevaju bolestima. Kao organski plod moguće ih je negovati bez upotrebe štetnih hemijskih zaštitnih sredstava, kaže Đošić i dodaje da sa otpornim sortama jabuka nije teško raditi organsku proizvodnju iako je ona komlikovanija, pre svega zbog veće potrebe za radnom snagom. Ali, zbog kvaliteta krajnjih proizvoda, vredi. Na plantažama jabuka, „Status“ ostvaruje manje prinose ali ta razlika u odnosu na konvencijalnu proizvodnju i nije tako velika. Suština je u dobroj pripremi zemljišta, negovanju stabala i većem angažovanju radnika. 

Kako nam je Jelena objasnila, od zdravih i starih sorti jabuka, jabukovo sirće „Dr Andra“ proizvodi se na tradicionalan način. U Frings generatorima, tj. velikim sudovima, kapaciteta 15-20 tona, ispunjenim spiralama bukovog drveta na koje bakterije sirćetnog vrenja vole da se nastane, dobija se prirodno jabukovo sirće. Ovde ga proizvode i kao suplement i kao organsko sa biljnim ekstratima. Tako se izdvajaju Jabukovo sireće dr Andra za salate, Holestop i Vitaline. Našu sagovornicu smo zamolili da nam kaže u čemu je razlika među njima.

-Jabukovo sirće Dr Andra Holestop je sa dodatkom artičoke i kako mu ime kaže, smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Sadrži mnogobrojne mineralne materije ali najzastupljeniji je kalijum koji utiče na sprečavanje kardiovaskularnih problema. Primenjuje se kod ateoskleroze. Kontinuiranom upotrebom značajno smnjuje rizik od srčanih i moždanih udara. Ekstrat artičoke smanjuje povišeni nivo masti u krvi. Pomaže kod poremećaja varenja, nadutosti, oboljenja jetre, zastoja žuči i kao blag diuretik. Vitaline je organsko jabukovo sireće kojem dodajemo krušine, koprive, morač i šipurak. Ono pomaže u smanjenju telesne težine i topljenjeu masnih naslaga u organizmu, razređuje telesnu tečnost u međućelijskom prostoru, a zatim ih izlučuje iz organizma. Lekovite biljke koje se nalaze u ovom sirćetu ponašaju se kao laksativi i diuretici, te pomažu kod izbacivanja toksina iz organizma, priča Jelena Đošić.

Važno je znati da se Holestop upotrebljava tako što se dve supene kašike ovog sirćeta razblaže sa dva decilitra vode i po želji zaslade medom. Vitaline se koristi osam nedelja svakodnevno tako što se u dva decilitra mlake vode dodaju dve supene kašike sirćeta i med po želji. Jabukovo sirće Dr Andra za salate sadrži peršun, celer, bosiljak i majoran. Ova kombinacija ima snažno dejstvo prirodnog detoskikanta, te poboljšava rad degistivnog trakta i prijatnog je kiselkastog ukusa.

Kako smo saznali od naše sagovornice, proizvodnja i prodaja organskog jabukovog sirćeta iz godine u godinu se povećava što potvrđuje činjenicu da ljudi sve više vode računa o svom zdravlju. Ono je prisutno u gotovo svim trgovinskim sistemima i prodavnicama zdrave hrane u Srbiji, a sve više ga koriste i Crgnogorci, Makedonci, Francizi, Kanađani i Australijaci.

Gde se krije čarobna moć?

Jabukovo sirće spada u prirodne supstance koje imaju veliku moć resorbcije. Uticaj te moći na ljudski organizam je krucijelan faktor njegovog brzog delovanja i delotvornosti. Sve tajne koje jabukovo sirće skriva u svojoj „čarobnoj moći“ svedene su u njegovoj trenutnoj asimilaciji u organizam i krvotok. Pri tom, ono sa sobon nosi i ljudskom telu daruje bogatstvo nutritivnih i zaštitnih supstanci bez kojih bi ono bilo nemoćno i skoro nezaštićeno pred najezdnom mnogih neprijatelja, ovako o blagodetima jabukovog sirećeta na ljudsko zdravlje govori nutricionista Predrag Nenadić. Prirodno Jabukovo sirće Dr Andra u sebi sadrži 90 različitih komponenata kao što su belančevine i biljna vlakna, biljne masti, vitamine A, B i C, B1, B2, B6 i E, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kao i kalcijum, magnezijum, natrijum, oligo elemente, silicijum, bakar, jod, organske kiseline, pektin, sumpor, fosfor, fluor, hlor, celulozu, ugljene hidrate, fruktozu i glukozu. Savremeni svet danas mnogo veruje u lekovite moći jabikovog sirćeta i primenjuje ga pri lečenju velikog broja oboljenja, poput kardio-vaskularnih bolesti, srca i krvnih sudova, regulisanja visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola i triglicerida, stabilizaciji šećerne bolesti, arteroskelroze, stresa, lečenja gojaznosri i mršavljenja, za bolju cirkulaciju krvi, protiv nastajanja tromba, a ukoliko postoji tromb za njegovu bezbednu razgradnju i odstranjivanje iz krvnih sudova. Jabukovo sirće razgrađuje kamen u bubrezima i žuči, leči proširene vene, migrenu, razne infekcije i sve oblike upala i trovanja hranom. Pomaže varenju i čisti jetru, jača imunitet, leči akne, ekceme, svrab na koži, opekotine, perut i skoro da nema organa na koji ono ne deluje blagorvorno. Sve navedeno deluje pomalo nestvarno ali, nauka je dokazala da jabukovo sirće zaista ima blagotvoran uticaj na ljudski organizam.

„Ne leči samo medicina, nego i majka priroda, uzmite zdravnje u svoje ruke i sačuvajte svoj život“,  poručuje nutricionista Predrag Nenadić.

Autor: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar