SPOS: Do 6,51 evro za kilogram bagremovog meda

Na osnovu preporuke Izvršnog odbora  SPOS-a i odluke direktora Pogona „Naš med“,a rukovodeći se novonastalim tržišnim uslova, dodatno je podignuta cena bagremovog meda u otkupu koji počinje za deset do petnaest dana, objavljeno je na sajtu SPOS-a.

Osnovna cena kilograma bagremovog meda u otkupu je 5,74 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,1992 evra.

Vlasnici Zlatne kartice lojalnosti SPOS-a sada imaju 0,6 odsto veću cenu, odnosno 5,77444 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,2363952 evra.  Vlasnici Dijamantske kartice lojalnosti SPOS-a sada imaju 0,7 odsto veću cenu, odnosno 5,78018 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,2425944 evra. Vlasnici Platinaste kartice lojalnosti SPOS-a sada imaju čak 5 odsto veću cenu, odnosno 6,027 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,50916 evra.

Isplata meda se obavlja u celosti pre preuzimanja meda odnosno 90 odsto procenjene količine, jer se smatra da greška u proceni ne može biti ceća od 10 odsto, a kad se med izmeri, pčelaru će se odmah nakon merenja doplatiti razlika, ili će pčelar vratiti višak novca ako je procena bila veća od 10 odsto na štetu Pogona, odnosno nekoliko dana pre nego med napusti magacin pčelara.

Med se najpre uzorkuje, a preuzima nakon što analize pokažu da je dobar. Uzorkivači su uveliko na terenu od 12. avgusta. SPOS moli sve zainteresovane pčelare da se jave što pre kako bi troškove uzorkovanja smanjili maksimalno, jer je preskupo više puta ići u jednu istu opštinu, nekad i nemoguće.

Svi pčelari koji se prijave potpisaće opšti ugovor pre uzorkovanja i dostaviti ga Pogonu.

SPOS apeluje na pčelare da prijavljuju sve vrste meda za prodaju, ne samo bagremov, jer će jako brzo, pored ponude za šumski med koja već postoji, imati i ponude za lipov i pravi livadski med. Takođe se primaju i prijave za suncokretov med za koji se konačno otvaraju izvesne nove mogućnosti, kao i med od uljane repice, iako Pogon za sada nema cenu za njega ali cilj je imati uvid u raspoložive količine kako bi se pronašao pravi kupac.

Onima kojima je novac hitno potreban, SPOS preporučuje da med ne prijavljuju Pogonu već da ga odmah prodaju drugim pakerima, jer SPOS ne može garantovati tačan datum preuzimanja meda, osim da plaćanje i preuzimanje bagremovog meda počinje već za deset do petnaest dana, dok se za ostale vrste meda to ne može precizirati.

Za svi pčelare koji su se prijavili po prethodno objavljenim cenama, te im je možda med već i uzorkovan ili će biti uzorkovan ovih dana, takođe važi nova cena, tj. za sve će važiti ona cena koja bude aktuelna na tržištu na dan isplate meda.

Ostavite komentar