Poljoprivrednike iziritirali predlozi subvencija za narednu godinu

 

Povodom Izmena predloga zakona o poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede oglasio se “Savez udruženja poljoprivrednika Banata” saopštenjem.

Saopštenje prenosimo u celosti:

-Sporazum iz maja nije ispoštovan, te je za nas ništavan! U Predlogu Zakona o izmenama i dopunama zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu nema apsolutno ničega o čemu se razgovaralo i dogovaralo na sastancima, pogotovo 29. septembra 2023. godine. Ovo je još jedan pokušaj prevare poljoprivrednika!  Ne vidimo više bilo kakvu potrebu za sastancima dok ne ispunite potpisano i što hitnije ne uskladite dogovoreno, navodi se u Saopštenju.

 

ČITAJTE I: Tanasković: Ispunjene sve tačke sporazuma s poljoprivrednicima planirane za ovu godinu

 

 

Nezadovoljni su i poljoprivrednici Stiga. Oni su danas od 8 do 12 sati sa kolegama iz Bavaništa, noseći parolu “Proizvođači hrane su gladni” bili u protesnoj vožnji traktorima.

Poljoprivrednici od države traže da uredi berzu poljoprivrednih proizvoda. Sada je kilogram kukuruza 13 dinara. Za 100 litara nafte potrebno je prodati oko 1.500 kilograma kukuruza po toj ceni.

Jovan Jovanović, jedan od organizatora ovog protesta, navodi za N1 da su zahtevi poljoprivrednika upućeni nadležnima još u maju, ali da još nisu ispunjeni.

-Zahtevi su uređenje tržišta žitarica, regresirana nafta bez akciza na pumpama, subvencije za 2024. godinu, kao i vodoprivreda koja je trebalo da bude regulisana ove godine. Ovo je samo vožnja upozorenja, nećemo blokirati ništa, stajaćemo pored puta. Želimo da se čuje naš glas i da se vidi naše veliko nezadovoljstvo, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, na prošlim protestima u maju su dobili obećanja da će biti regulisana berza i uređeno tržište.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-To je nama hitno potrebno, jer su cene žitarica veoma niske. Ne tražimo ništa novo i ne izmišljamo zahteve koji nisu realni. Sve zemlje u regionu imaju nove zakone u vezi sa regulisanjem tržišta, i samo želimo isto kao i u Mađarskoj, Hrvatskoj, Bosni…svi imaju zakone koji štite svoje proizvođače. Želimo da budemo ravnopravni sa njima, da možemo da konkurišemo sa našom robom koju proizvedemo, napomenuo je Jovanović.

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJUTekst propisa