U junu održano devet Miholjskih susreta

 

Prethodne nedelje Miholjskih susreti održani su u selima četiri opštine – Malo Crniće, Vršac, Boljevac i Paraćin.

 

 

ČITAJTE I: Trihiljadita kuća u selu Simićevo kod Žabara dodeljena četvoročlanoj porodici

 

 

Na manifestaciji u selu Kula, opština Malo Crniće, izabran je najlepši fijaker. Kod dva vranca i kočija Marka Rajića posetioci su stajali u redu nebi li se provozali.

-Fijaker sam nasledio od oca i veoma sam ponosan na pobedu. Osim izgleda kočije, ocenjivala se i lepota konja, a vranci kao moji, danas su prava retkost. Da bi im griva bila tako sjajna, obavezni su redovno kupanje, češljanje i treninzi. Vožnja fijakerom je pravo uživanje. Danas to najviše vole deca, a nekada sam često vozio mladence na venčanja, rekao je Marko.

Na susretima u Kuli birali su se i najbolja pogača, najlepši dečiji crtež sela, kao i najukusniji pasulj. Na štandovima su bili predstavljeni i domaći proizvodi, zanatski radovi, a svoja vina su izložili i Tanja i Nikola Sarić koji su pre godinu dana baš u ovom selu dobili kuću preko konkursa Ministarstva za brigu o selu, a danas tamo vode vinariju.

U isto vreme u Izbištu kod Vršca birao se najlepši banatski sto. Na pobedničkoj trpezi gostujućeg Udruženja žena iz Rumunije našlo se sve od hleba i masti, uštipaka, krofni, supe i rinflajša, popare, cicvare, valjušaka do salčića, štanglica, pita i štrudli. Oko 5.000 posetilaca obišlo je više od 20 postavljenih štandova i uživalo u ukusima banatskog fruštuka.

I u drugim delovima Srbije protekle nedelje takmičilo se u tradicionalnom sesokom višeboju, fudbalu, pikadu, šahu, krčkali su se kotlići i domaća jela.

U Paraćinu je selo Mirilovac okupilo 33 sela, a najviše pažnje izazvalo je  odmeravanje snaga obaranjem ruku, skokom u dalj i nadvlačenjem štapa.

-Naši susreti sela prkose letnjim vrućinama. I ovih dana okupljaju veliki broj učesnika i posetilaca iz svih krajeva Srbije, rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Od ukupno 113 jedinica lokalne samouprave koje su po konkursu Ministarstva za brigu o selu dobile sredstva za organizovanje Miholjskih susreta, u junu je svoje programe održalo njih devet. Tokom jula biće u 12, najpre u Odžacima i Vladičinom Hanu.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Foto: Bojana Caranović