Izložba „Alergene biljke“ u četvrtak 14. maja

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu organizuje izložbu pos nazivom „Alergene biljke“. Autori izložbe su  dr Marko Nestorović i spec. Miroslav Jovanović. Na izložbi će putem postera, fotografija, herbarijumskog materijala i uzoraka iz prirode na stručan ali i popularan način biti predstavljene biljke našeg okruženja koje izazivaju alergiju.

Posetioci će biti informisani o alergijskim svojstvima polena mnogih biljaka koje nas okružuju. Od drveća  tu su breze, leske, crni i beli bora, jele, javor, tuje, omorike, cera, hrasta, zatim trava kao što su popino prase, lisičji rep, pšenica, ovas, ječam, kukuruz, raž, trska), kao i korova i zeljastih biljaka -štir, pepeljuga, kopriva, pelen, iva … Posebna pažnja posvećena je alergenim osobinama ambrozije, kao i uputstvima kako se izobriti sa ovim uzročnikom alergije.

Izložbu prati monografija Priručnik za Alergene biljke, koja detaljno objašnjava biološki aspekt alergenih biljaka i medicinski aspekt alergija.

U realizaciji izložbe učestvovali su stručnjaci Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Departmana za biologiju i ekologiju u Novom Sadu, Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, KBC Bežanijska kosa u Beogradu, Laboratorije za palinologiju – Departmana za biologiju i ekologiju u Novom Sadu, Agencije za zaštitu životne sredine u Beogradu, Muzeja Srpskog lekarskog društva, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao i zaposleni Prirodnjačkog muzeja.

Otvaranje izložbe zakazano je za petak 14. maj 2021.u 12.00 časova u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu uz pridržavanje svih mera koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje bolesti KOVID-19.

J.Bajšanski

Ostavite komentar