PIS: Zaštita višnje i trešnje

Zasadi višanja i trešanja se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze plodnik raste, opadanje plodova posle cvetanja do faze drugo opadanje plodova.

Laboratorijskim pregledom apotecija gljive prouzrokovača pegavosti lišća višnje i trešnje –Blumeriella jaapii, registrovano je prisustvo zrelih askospora u do 60% apotecija. Sa višednevnim kišnim periodom koji se najavljuje od srede za područje cele zemlje, postoji visok rizik od oslobađanja askospora i ostvarenja infekcije lisne mase pomenutim patogenom. Najavljene padavine mogu stvoriti povoljne uslove i za infekciju patogenom prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća  –Stigmina carpophila.

U cilju zaštite višnje i trešnje od navedenih patogena, pred najavljene padavine, proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi aktivne materije dodin: Agrodin 65 WP u koncentraciji 0,1%.

U zasadima višanja i trešanja registruje se prisustvo crne trešnjine lisne vaši -Myzus cerasii.

Proizvođačima se preporučuje obilazak zasada i ukoliko registruju prisustvo navedene štetočine primena insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid: Kestrel ili Afinex u koncentraciji 0,025% (u zasadima višanja) ili Zlatospilan u koncentraciji 0,025% (u zasadima trešanja).

Ostavite komentar