Jedinstvena izložba 17. septembra: Buše na Staroj planini

 

Na Staroj planini, 17. septembra ove godine, održaće se izložba buša goveda, autohtone rase koja ima izuzetan značaj za opstanak i razvoj ruralnih sredina u ovom delu Srbije, ali i za očuvanje genetskog potencijala i stvaranje dodate vrednosti u stočarstvu.

Ovaj jedinstven i značajan događaj realizuje se uz pomoć FAO, organizacije koja finansira projekat „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj buša goveda na Staroj planini“. U organizaciji izložbe buše učestvuju i Ministarstvo poljoprivrede, opština Dimitrovgrad i Institut za primenu nauke u poljoprivredi.

FAO i nacionalni koordinatori projekta dr Ivana Bakić Žugić sa Instituta za primenu nauke i Boris Berisavljević, eminentni stručnjak iz oblasti genetike i selekcije, kažu da je odziv odgajivača koji će učestvovati na izložbi izvanredan. Ističu da su posebnu pomoć organizatori dobili od osnovne odgajivačke službe u Dimitrovgradu.

-Izložba ima za cilj promociju autohtonih rasa ukazivanjem na značaj koji te rase imaju u oblasti zaštite biodiverziteta, ruralnog razvoja i stvaranju proizvoda sa dodatom vrednošću. Važnost autohtonih rasa sve češće se pominje, i to ne bez razloga, u sklopu borbe sa klimatskim promenama, koje su savkim danom sve vidljivije. Zbog toga, ova izložba osim promotivnog ima i edukativni karakter – kažu koordinatori projekta „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj buša goveda na Staroj planini“, u okviru kojeg se organizuje izložba.

Ideja je, dodaju, da manifestacija dobije regionalni karakter i da se program unapredi i drugim sadržajem kojima se promovišu tradicija, kultura i običaji na područiju Stare planine. Time bi se upotpunila slika života na Staroj planini, bolje shvatili izazovi sa kojima se sreću porodice koje se bave poljoprivredom, i razumeo položaj žena u ruralnim predelima u ovom pograničnim, multietničkom i istorijom bogatom području Srbije.

Buša je rasa kojoj preti izumiranje zbog malobrojne populacije, niskih proizvodnih vrednosti i male teritorijalne zastupljenosti. Izložbom 17. septembra koja se otvara u 10 časova, doprineće se boljoj informisanosti o prednostima rase, njenim proizvodima i izuzetnom potencijalu koju ova proizvodnja ima.

Piše: S. G.

Izvor: Agrosmart

Ostavite komentar