JP “Vojvodinašume”: Sprečimo šumske požare, sačuvajmo pluća naše planete

 

Poznato je da preduzimanje preventivnih mera ima neprocenjivi značaj, a odgovorno ponašanje svakog pojedinca zauzima ključno mesto u strategiji sprovođenja zaštite od požara.

 

ČITAJTE I: Opadaju vodostaji reka, zivi svet ugrožen

 

 

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ apeluje na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru, ako mesto za to nije predviđeno, vidno obeleženo i propisno obezbeđeno.

Nekontrolisano paljenje suve trave i niskog rastinja u polju i pored puta, vrlo često uzrokuje požar velikih razmera koji se brzo širi. Iz „Vojvodinašuma“ podsećaju građane da svojim nesavesnim ponašanjem mogu da ugroze sopstvenu i bezbednost drugih ljudi i imovine.

– Ne zaboravite da su posledice požara vrlo često nenadoknadive, jer su moguće i ljudske žrtve – stoji u apelu „Vojvodinašuma“.

Zaostalu vatru ili manji požar, trebalo bi odmah ugasiti, pod uslovom da ne postoji opasnost po gasioca. U suprotnom, hitno pozvati vatrogasnu službu na broj 193, a u slučaju šumskog požara i najbližu šumsku upravu.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Na poziv nadležnih organa, potrebno je da uzmete učešće u gašenju požara. Ovo se posebno odnosi na vlasnike šuma i zemljišta koje je pod požarom ili kome preti neposredna opasnost.

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ očekuje pomoć i od ostalih institucija, i pojedinaca da podrže ovaj apel, jer požari godišnje nanose neprocenjive štete šumskom fondu Republike Srbije.

Foto: JP „Vojvodinašume“

Ostavite komentar