Zaštita malinjaka posle berbe

 

Na području Srbije, berba jednorodnih sorti maline je pri kraju. Zasadi se nalaze u fazi odumiranja dvogodišnjih izdanaka i rasta i razvoja mladih izdanaka. Malinjaci ulaze u fazu početak mirovanja.

 

 

ČITAJTE I: Nega zasada nakon berbe oblačinske višnje

 

 

Nakon završene berbe važno je nastaviti sa agrotehničkim i hemijskim merama kako bi se obezbedio rodni kapacitet za narednu godinu i produžio životni vek zasada. Nega zasada posle berbe podrazumeva:

– rezidbu izdanaka, rodnih stabala koji su doneli rod ove godine

– uklanjanje i uništavanje orezanih izdanaka

-rezidbu i proređivanje letorasta koji su ostavljeni za narednu godinu

-navodnjavanje

-primena hemijskih mera zaštite sa ciljem suzbijanja štetnih organizama.

S obzirom da se u narednom perodu prognoziraju visoke temperature, nakon sečenja starih izdanaka ne treba ih odmah iznositi iz špalira, da bi služili kao zasena mladim izdancima od jake insolacije. U isto vreme, orezivanjem do zemlje, vrši se selekcija mladih lastara. Potrebno je uraditi odabir srednje razvijenih, tako da bude 10 letorasta na 1 m. Oni se privremeno vezuju u špalir, jer se njihovim uspravljanjem obezbeđuje bolja insolacija i aplikacija hemijskih sredstava. U uslovima suše i visokih temperatura važna mera je i navodnjavanje kako bi se omogućio porast i razvoj izdanaka koji naredne godine donose rod.

Vizuelnim pregledom zasada su uočeni simptomi ljubičaste pegavosti izdanaka maline i i smeđe pegavosti lista maline. Sa ciljem zaštite od ovih patogena, preporučuje se primena nekog od fungicida:

-Quadris top (azoksistrobin +difenokonazol) 0,75 l/ha ili

-Akord WG (tebukonazol)  0,75 kg/ha.

Takođe, pregledom listova uočeni su simptomi napada eriofidne grinje lista maline  i običnog paučinara.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da, ukoliko se utvrdi prisustvo ovih štetočina,  izvrše tretman nekim od registrovanih akaricida:

 -Uranus (a.m etoksazol), u količini 0,5 l/ha ili

 -Acramite 480 SC (a.m. bifenazat), u količini 0,2-0,375 l/ha.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

U pojedinim zasadima se registruje i prisustvo gala od malinine muve galice. U takvim zasadima se preporučuje mehaničko uklanjanje infestiranih biljnih delova.S obzirom na visoke dnevne temperature preporuka je da se tretmani izvrše u kasnim večernjim satima.

Izvor: PIS Srbija

Ostavite komentar