Kako će država pomoći voćarima čiji su zasadi stradali u nevremenu

 

Šteta na usevima od prošlonedeljnog nevremena još nije popisana. Iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju proizvođače da štetu na usevima prijave u lokalnim samoupravama.

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković koja je obišla zasade u Šidu, najavljuje formiranje Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na otklanjanju posledica elementarnih nepogoda. Cilj Vladinog tela biće, kako navodi, materijalna pomoć poljoprivrednicima koji prijave štetu na usevima.

 

ČITAJTE I: Keserović: Više od 25 miliona evra je procena štete od nevremena u voćarstvu

 

 

Izvaljena stabla, polomljene grane i pokidana protivradna zaštita na šest hektara. Mlad zasad kruške Aleksandra Rašića, vetar je potpuno uništio.

-Voćnjak je sad trebalo polako da uđe u komercijalni rod, u naredne tri godine u pun rod i narednih 20 godina da rađa. Sad treba raspremiti celu parcelu. Iskreno da vam kažem, ne znam još šta ćemo raditi, kako ćemo. Šteta je ogromna, kaže Aleksandar.

U Šidu su oštećeni usevi na oko 20.000 hektara. Prema do sada prijavljenoj šteti, potpuno su uništeni voćanjci na 150 hektara. Mnogi zasadi su podignuti na kredit.

-Sve je uništeno, govorimo o optimističkoj varijanti štete, to vam je 40 hektara da bi podigli u slabointenizivnom zasadu, to vam je 1.600.000 evra. Izgubljeni rod je 2.000 tona, puta cena po kojoj smo prodavali prethodnih pet godina, to vam je još milion evra, kaže Zoran Grozdanić, voćar iz Šida.

Zoran Semenović, predsednik Opštine Šid, kaže da su izgubljeni zasadi u voćarstvu, vinogradarstvu,  ratarstvu, kukuruzu i suncokretu, sve što su  poljoprivrednici imali.

-Seljaci su poradili i sve uložili u žetvu. Prošle godine je bila suša, ove godine ih je potrefila ova nezapamćena oluja, navodi Semenović.

Resorna ministarka, očekuje pomoć Evropske unije, prvenstveno u zasadima koji su finansirani iz IPARD-a.

-Ja sam dobila sredstva, odnosno dobila pozitivan odgovor iz FAO-a koji je spreman da podrži sa 300.000 evra, to je sam početak granta, ja očekujem da će i druge finansijske institucije i sama EU odreagovati, jer ovo zaista što se dogodilo, je potpuno neverovatno nikada se nije dogodilo u Srbiji, kaže ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

-Definitivno je uzrok klimatskih promena koje nam se dešavaju globalno. Država će stati iza svega ovog, rekla je ministarska.

Proizvođačima će se pomagati na različite načine. Osim novca, mogu očekivati i pomoć u poljoprivrednim kulturama.

Izvor: RTS