Kako tehnologija koju je razvila NASA donosi doprinosi razvoju regenerativne poljoprivrede?

Primenom ove tehnologije poljoprivrednici mogu da precizno izmere količinu organskog ugljenika koji se nalazi u prvih 30 cm zemljišta.

Kako bi umanjili negativne ekološke uticaje obrade zemljišta, poput gubljenja biodiverziteta, ali i emisija gasova sa efektom staklene bašte, poljoprivrednici se okreću regenerativnoj poljoprivredi. Ovaj pristup podrazumeva oporavak gornjeg sloja zemljišta, koji između ostalog uključuje i sekvestraciju, tj. dugotrajno uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere.

Skladištenje ugljenika u poljoprivrednom zemljištu unapređuje kvalitet zemljišta kroz povećanje količine organske materije koja se u njemu nalazi, a pri tom doprinosi u borbi sa klimatskim promenama. Međutim, do prošle godine bilo je nemoguće utvrditi koja količina ugljen-dioksida je uskladištena u zemljišti bez skupih laboratorijskih testova, koje je teško skalirati i koji ne pokazuju varijacije u količini ugljenika na celoj poljoprivrednoj površini.

Rešenje donosi startap kompanija Cloud Agronomics iz Boldera u Koloradu. Ovaj startap koristi hiperspektralno snimanje, koje je razvila NASA i koje pored vidljivog dela spektra, registruje i ultraljubičasto i infracrveno područje elektromagnetnog zračenja. Iz kompanije navode da ovakva tehnologija snimanja ima 300 puta veću moć od ljudskog oka.

Naime, specijalno opremljena letelica leti iznad poljoprivrednog zemljišta dva puta godišnje, pre sejanja i nakon žetve, ne bi li izmerila količinu organskog ugljenika u zemljištu. Na ovaj način moguće je uvideti da li je zemljište zdravo ili ne, da li je bogato ugljenikom, gusto i tamno braon boje ili je mrvičasto.

Ova inovativna tehnologija, koja može da odredi količinu organskog ugljenika do 30 centimetara dubine zemljišta, zapravo analizira koliko svetla se reflektuje sa površine tla. Tako se sakupljaju podaci o ugljeniku u zemljištu, ali i o nutrijentima važnim za useve, kao i vodi koja otiče sa poljoprivrednog zemljišta i koja bi potencijalno mogla da zagadi izvore vode.

Dodatna korist snimanja zemljišta dva puta godišnje ogleda se u učenju o metodama za regenraciju zemljišta, te se može zaključiti koje metode su najbolje i kojima se zapravo uskladišti najveća količina ugljen-dioksida. Osim što poljoprivrednici korišćenjem ove tehnologije imaju bolji uvid u zdravlje svojih useva i količinu organskog ugljenika u zemljištu, na osnovu sakupljenih podataka može se verifikovati i količina ugljenika koja je uklonjena iz atmosfere koja se kasnije može prodati u vidu kredita na tržitima za trgovinu emisijama ugljen-dioksida.

Izvor: KLIMA 101

Foto: Pixabay

Ostavite komentar