Keserović: Jabuke prerađivati i prilagoditi strukturu sortimenta

Kada govorimo o tehnologiji proizvodnje jabuke Srbija je tu pronašla svoje mesto pod suncem. Kada se nešto uradi na savremenoj tehnologiji dosta toga kasnije se uradi i na afirmaciji. Ovo kaže prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Ono što je dobar preduslov za kasniji marketing je kvalitet.

 

 

 

ČITAJTE I: Da li je srpska jabuka konkurentna u svetu?

 

 

 

Dobro je poznato da mi najviše izvozimo sveže jabuke.

 

-Do sada je to prvenstveno bilo rusko tržište. Drago mi je što su sada osvojena nova tržišta. Za izvoz može da bude veoma interesantna Indija, sledi Severna Afrika. Treba povesti računa i o prerađivačkim kapacitetima za proizvodnju kaše i koncentrata. Velika šansa nam je da iskoristimo situaciju da jabuka ide i u preradu, u finalni proizvod koji bi na neki način nadomestio probleme koje imamo sa velikom proizvodnjom, a videli smo da je ona prisutna i u Evropi u kojoj će rod biti oko 12 miliona tona, kaže prof. dr Zoran Keserović.

On je dodao da je neophodno da imamo dovoljno hladnjača ali i prerađivačkih kapaciteta.

Na pitanje šta se dešava sa jabukom zelene sorte Greni Smit za kojom u Evropi opada potražnja, a samim tim i njena cena,  Keserović je rekao da svakako polako treba menjati strukturu sortimenta.

– One kompanije koje su to i uredile  i polako počele sa gajenjem Gale, pogotovo klonova Gale kao i crvenog delišesa nisu imale problema sa izvozom jabuke. Mislim da je Srbija dobro prilagodila strukturu sortimenta potrebama ne samo ruskog već i evropskog, afričkog i azijskog tržišta. Mi nemao velikih problema sa proizvodnjom Geni Smita jer je to sorta koja se i dalje dobro plasira, objašnjava Keserović.

Prema njegovim rečima sada Srbija treba da povede računa o klupskim sortama jer će one biti sve interesantnije. Pojedine veće kompanije postale su predstavnici tih klub sorti.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

-Pojavila se nova, izuzetno kvalitetna klubska sorta koja se zove Magic star. Prema mojoj informaciji Delta agrar će biti njen zastupnik za Srbiju. Klubske sorte će sve više dobijati na značaju i Srbija polako ulazi i u njihovu proizvodnju, što je jako dobro, objašnjava Keserović.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixaby i J.B.

 

Ostavite komentar