Ključan transfer znanja

Transfer znanja, primena novih tehnologija, održivost i konkurentnost poljoprivrednih gazdinstava, razvoj ruralnih područja, samo je deo aktivnosti Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi čije aktivnosti finansira i Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Resorno Ministarstvo opredelilo je sredstva u iznosu 550 miliona dinara, za unapređenje savetodavnog rada.

Poljoprivrednici navode, da im je velikog značaja podrška koju dobijaju od savetodavaca u postizanju boljih proizvodnih rezultata u agraru.

-Za svu potrebnu pomoć nama su savetodavci tu, imamo dosta starijih ljudi, šta god treba pomažu nam oko nabavke mehanizacije, u vezi matičenja stada, rekao je Petar Marinković, Novi Karlovci.

Direktor Poljoprivredne savetodavne službe u Bačkoj Topoli Dragan Tankosić ukazuje na značaj savetodavnog rada, koji je kako ističe posebno merljiv u ostvarenim aplikacijama poljoprivrednika za investicije kroz mere ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

-Poslednja informacija koju smo mi dobili, negde oko 750 poljoprivrednika je podnelo zahtev opštini Bačka Topola i moramo da se pohvalimo da su izuzetno aktivni, da je 723 realizovano zahteva. Pravilnom informacijom i pomaganjem oko ispunjenosti papira koji su potrebni Ministarstvu poljoprivrede dolazimo do ovog velikog uspeha, rekao je Tankosić.

Po rečima pomoćnika Ministra poljoprivrede Aleksandra Bogićevića , uloga Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi u Srbiji, a ima ih ukupno 34 je ključna u transferu znanja .

U ovoj godini planirana su veća izdvajanja kroz Godišnji program razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi.

-Za ovu godinu je povećan budžet za Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, na 550 miliona dinara, a reč je o službama iz Centralne i Južne Srbije i samim povećanjem budžeta potvrđujemo da mislimo na poljoprivrednike i da oni dobiju kvalitetnije usluge, naglasio je Bogićević.

U razgovoru Bogićevićem saznajemo da je u planu izmena zakonske regulative koja uređuje tu oblast, a cilj je da se savetodavni i stručni rad unapredi u tehnološkom pogledu, ali i u ljudskim resursima, kao i da se kroz određena podzakonska akta i pravilnike uskladi taj dokument sa evropskim standardima.

Izvor: RTV

Ostavite komentar