Klub 100 P plus: Sačekati sa radikalizacijom protesta

 

Udruženje poljoprivrednika Klub 100 P plus oglasilo se povodom stanja u poljoprivredi Srbije i aktuelnih protesta poljoprivrednika poručivši da je za postizanje zacrtanih ciljeva neophodan dijalog sa predstavnicima Vlade i nadležnim ministarstvima.

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivrednici blokirali zgradu opštine Rača – „Nećemo umirati u tišini“

 

 

-S obzirom da još uvek nemamo formiranu Vladu, niti novog mandatara i ministre, smatramo da treba sačekati sa radikalizacijom protesta, jer Vlada u tehničkom mandatu nema mehanizme i ne može da donese odluke koje bi dovele do dugoročnog rešenje problema u poljoprivredi, naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da se Klub 100P plus od osnivanja 2003. godine zalaže za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje statusa poljoprivrednih proizvođača. Članovi Kluba godinama apeluju na institucije, nadležno ministarstvo, kao i ministarstvo finansija i insistiraju da zajedničkim snagama pronađu trajno rešenje za stanje u poljoprivredi.

-Apelujemo na predsednika Aleksandra Vučića da što pre predloži mandatara, kako bi se formirala Vlada i kako bi se nagomilani problemi počeli rešavati. Žetva je na pragu, a kvalitet i kvantitet roda će zavisiti od donetih mera Vlade i Ministarstva po ovim pitanjima. Članovi Kluba su bili organizatori najorganizovanijeg protesta poljoprivrednika pre više godina i ne libe se da ih ponovo organizuju!, stoji u saopštenju.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Ovo udruženje navodi sledeće stavove:

  1. Podeliti poljoprivredna gazdinstava na profesionalna i ostala;
  2. Što pre uraditi reformu penzionog sistema za poljoprivrednike;
  3. Omogućiti profesionalnim gazdinstvima veće subvencije, naročito u investicije;
  4. Pronaći rešenje za pomoć stočarima koji su u nezavidnoj situaciji.
  5. Ukinuti akcize za dizel gorivo za profesionalna poljoprivredna gazdinstva za površinu koja je prijavljena u registru;
  6. Ne uvoditi zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih sirovina i poljoprivrednih proizvoda;
  7. Regresirati mineralna đubriva za predstojeću setvu

Izvor: Agrosmart

Ostavite komentar