Nezadovoljstvo poljoprivrednika ostaje i posle sastanka sa premijerkom

 

Posle sastanka sa premijerkom tehničke vlade Anom Brnabić poljopoprivrednici koji su učestvovali u pregovorima izašli su nezadovoljni.

Mileta Slankamenac Bata iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije kaže da nezadovoljstvo prevashodno potiče od toga jer ni premijerka Ana Brnabić, a ni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, koji im je rekao da na toj poziciji neće biti u novoj republičkoj vladi, nisu spremni da naprave korak dalje od onoga što su već ponudili poljoprivrednicima.

 

 

ČITAJTE I: Klub 100 P plus: Sačekati sa radikalizacijom protesta

 

 

 

-Ponudili su nižu cenu dizela za 20 dinara po litru i to za količinu od 60 litara po hektaru, i to do 20 hektara. Rekli su da bi taj novac uplatili do 10. oktobra, kada uplaćuju i subvencije. Spremni su da daju još 10% što je ukupno 22 dinara. Subvencionisanje veštačkog đubriva od 30 odsto je bila preskočena tema jer o njoj nisu hteli ni da razgovaraju. Ponuđena je cena suncokreta od 535 evra za tonu plus PDV. Što se tiče zahteva da se poljoprivrednicima koji učestvuju u protestu ne pišu prekršajne prijave, premijerka je rekla da će pričati sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, a to znači da od toga nema ništa, kaže Slankamenac.

On napominje da im je ponuđen moratorijum na kredite od 1. septembra dok liberalizacija izvoza primarnih poljoprivrednih proizvoda na snagu stupa od danas. Poljoprivrednici su tražili da slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda bude do Nove godine ali nam je rečeno da to ne mogu da garantuju jer čekaju da vide prinos prolećnih useva. Dogovoreno je da će premija za mleko biti 15 dinara za litar.

-Mi sada idemo za Novi Sad da se dogovorimo sa kolegama šta ćemo dalje. Udruženje poljoprivrednika „Stig“ takođe je učestvovalo u pregovorima i oni su takođe krajnje nezadovolni cenom suncokreta. Sve je više udruženja širom zemlje koja protestvuju. Moramo biti oprezni, ne možemo našoj državi praviti štetu ali i oni moraju biti flesibilniji. To kažem jer je sastanak završen rečima premijerke: „Možete sedeti koliko hoćete, to vam je to“., kaže za Agroportal.rs Mileta Slankamenac.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

On kaže da je na sastanku srenuo pažnu da je veliki raspon u cenama između proizvođača i potrošača. Pod pretpostavkom da će otkupna cena suncokreta biti 67 dinara za kilogram onda cena ulja u prodavnicama ne sme biti veća od 150-160 dinara za litar.

-Rekao sam da je lanac između proizvđača i potrošača jako dugačak i da se on mora preseći i skratiti za mnogo veriga jer neko jako mnogo zarašuje negde između, a najviše stradamo mi kao proizvođači suncokreta i krajnji potrošači, objašnjava Slankamenac.

Piše:  Jasna Bajšanski

Foto: RTS

Ostavite komentar