Kod čuvanja, povrće mora biti kompatabilno

 

U slučaju združenog čuvanja i transporta treba znati da se može kombinovati samo ono povrće koje je kompatibilno, odnosno koje se slaže.

To podrazumeva pored stvaranja otimalnih spoljašnjih uslova čuvanja i zaštitu od mirisa kao i zaštitu od fiziološki aktivnih gasova, kao što je etilen.

U zajedničkom čuvanju povrća koje je nekompatibilno, čuvanje traje oko nedelju dana, uz predpostavku da je koncentracija etilena ispod 1 ppm. Kada se povrće čuva zajedno nastaje uzajamna razmena mirisa koja uglavnom nije preporučljiva. Nekada se povrće mora transportovati ili čuvati i sa voćnim vrstama i drugim produkatima, pa se mora znati i mogućnost ovakvih kombinacija.

 

ČITAJTE I: Obrada i dezinfekcija zemljišta u plasteniku

 

 

Kombinacija je moguća pri čuvanju celera, kupusa, mrkve, krompira ili crnog luka zajedno sa kruškama i jabukama, celera sa crnim lukom ili mrkvom. Čuvanjem sa krompirom, jabuke i kruške dobijaju neobičan ukus. Zato crni luk, krompir i citruse treba čuvati odvojeno, pojedinačno. Kao što je već poznato brojne vrste produkata proizvode etilen kao prirodni produkt i ovaj gas može da izazove nepoželjne efekte pri združenom čuvanju. Produkte osetljive na sadržaj etilena ne bi trebalo čuvati zajedno sa onima koji taj gas produkuju.

Povrtarske vrste osetljive na etilen su: kupus, mrkva, salata, boranija, lubenica, krastavac. Produkti koji stvaraju etilen su: paradajz i dinja od povrtarskih  i jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, banana i avokado od voćnih vrsta. Etilen ubrzava zrenje mnogih proizvoda.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Ovaj uticaj na zrenje se odvija i pri 0 °C mada značajno brže na višim temperaturama. Shodno tome, produkti kao što su krastavac i paprika za čije čuvanje je potrebna minimalna temparatura od 5-6 °C pri čemu se zelena boja razgrađuje, treba čuvati odvojeno od produkata koji oslobađaju etilen.

Autor: Danijela Žunić, PSS Sombor

Ostavite komentar