Konkurs za bespovratna sredstva EU za obnovu vinarskih sela Rajac, Rogljevo i Smedovac

 

Otvoren je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za obnovu kuća i pivnica (pimnica) u selima Rajac, Rogljevo i Smedovac koja se nalaze u Opštini Negotin, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Prioritet će imati objekti stariji od 1945. godine, kako bi se što više očuvala tradicionalna arhitektura, a ukupan iznos od 500.000 EUR biće raspodeljen privatnim vlasnicima kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, što će značajno doprineti očuvanju autentičnog izgleda ovih sela, navodi se u saopštenju.

Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice su spomenički kompleksi od izuzetnog značaja, a nalaze se i na tentativnoj listi Svetske kulturne baštine Uneska.

 

 

 

ČITAJTE I: Raspisan Javni poziv za investicije u preradu i marketing u sektoru proizvodnje vina

 

 

Osnovni cilj ovog poziva je da se konzerviraju, restauriraju i sačuvaju od propadanja kuće nastale pre Drugog svetskog rata, kada je narodna arhitektura u ovim krajevima doživela vrhunac. Podrškom Evropske unije doprineće se i očuvanju pivnica. Ova „kamena sela“ su nastala u osamnaestom i devetnaestom veku kako bi se na najbolji način skladištilo i proizvodilo vino. Mnogi meštani su nastavili porodičnu tradiciju proizvodnje vina u pivnicama, čija degustacija, uz jedinstven ambijent kamenih vinskih podruma, predstavlja posebnu turističku atrakciju.

Prva informativna radionica za meštane Rajca, Rogljeva i Smedovca biće održava se danas u upravnoj zgradi Opštine Negotin, a učesnici radionice će imati priliku da se upoznaju sa pravilima konkursa i steknu uvid u dokumentaciju koja im je potrebna kako bi konkurisali.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

U realizaciji rekonstrukcije ovih sela i pivnica, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i Opština Negotin će sarađivati sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, kako bi se ispratili svi standardi u očuvanju autentičnog izgleda i namene.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ se bavi razvojem turizma i očuvanju kulturnog nasleđe u Istočnoj Srbiji, finansiraju ga Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ uz saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar