Protest proizvođača mleka 25. marta u Šapcu, u pet do dvanaest

 

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga poslalo je ministru Branislavu Nedimoviću zahtev za hitno rešavanje alarmantne situacije u mlekarstvu. Ukoliko se u narednih par dana ništa ne preduzme, stočari okupljeni u ovom udruženju organizovaće protest. Okupljanje nezadovoljnih proizvođača već je prijavljeno nadležnim – protest je zakazan za 25. mart, s početkom u pet do dvanaest, ispred šabačke gradske uprave. Svoj bunt stočari će iskazati prosipanjem mleka.

 

ČITAJTE I: O zabrani izvoza se priča, a šta je sa uvozom?

 

 

U dopisu ministru navodi se da zbog neodrživog daljeg trenutnog stanja u mlekarstvu Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga traži hitnu intervenciju države Srbije u cilju spasa i opstanka mlekarstva u Srbiji.

Proizvođači zahtevaju da Ministarstvo poljoprivrede i mlekare kao prerađivači mleka dođu do hitnog rešenja kako bi se njihovi gubici u proizvodnji od 30 dinara po litri nadoknadili. Traže i da se kukuruzom iz robnih rezervi pomogne proizvođačima mleka.

-Kao udruženje već duže vreme smo upozoravali na težak položaj u mlekarstvu zbog poremećaja na tržištu stočne hrane. Nažalost, desila nam se i sušna godina, a mi mlekari smo ujedno i ratari i tu našu siromašnu proizvodnju iz ratarstva smo potrošili kroz proizvodnju jeftinog mleka i mesa, sve u cilju da sačuvamo stočni fond. Ispostavilo se da ovih dana na tržištu fabrike stočne hrane iz dana u dan u kontinuitetu dižu cenu koncentrata, a da sa druge strane mlekare tvrde da ne mogu da povećaju otkupnu cenu mleka, navodi se u obrazloženju zahteva upućenog ministru.

Proizvođači napominju da su, ujedno i kao najveći ratari u Mačvanskom okrugu, pogođeni preskupom setvom koja predstoji.

-Iscrpljeni od kupovine stočne hrane i zaduženi zbog spašavanja stočnog fonda došli smo u situaciju da ne možemo zasnovati novu biljnu proizvodnju i pipremu hrane za naredni period. Poznato je da mi nemamo dovoljno zemlje i da smo zato upravo i stočarski region, te nismo u ravnopravnom položaju sa stočarima koji koriste državnu zemlju po pravu prečeg i iz tih razloga smo u daleko težoj poziciji.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Naše krave svaki dan troše veliku količinu hrane i prave gubitke i mi ne možemo da čekamo osnivanje nove vlade i novo ministarstvo poljoprivrede jer bi to za mnoge mlekare bilo prekasno , ovi problemi moraju HITNO da se reše, dodaje se u zahtevu koji je potpisao predsednik upravnog odbora udruženja Goran Vasić.

Piše: S. G.

Izvor: Agrosmart

Foto: Pixbay

 

Ostavite komentar