Konkurs za zadruge otvoren do 24.maja

Projektom „500 zadruga u 500 sela“ država već nekoliko godina pomaže osnivanje i rad tog oblika udruživanja poljoprivrednika.audio icon

Ta podrška zadrugama se nastavlja kroz dodelu bespovratnog novca za investicije, o čemu je sa sekretarkom Zadružnog saveza Vojvodine Jelenom Nestorov Bizonj za Radio Novi Sad razgovarao Stevan Davidović.

-Zadruge su veoma aktivne, što zbog sezonskih radova a s druge strane pokušavaju da došu do novih sredstava od kojih je i ovaj aktuelan, raspisan od Ministarstva za brigu o selu a namenjen ekonomskom razvoju i tehničko-tehnološkom opremanju zadruga. Konkurs je veoma atraktivan jer su u pitanju bespovratna davanja i to 15 miliona dinara za tzv. stare zadruge i 7 i po miliona za nove, one koje su osnovane od 2017 godine do danas reklas je Bizonj.

Konkurs je otvoren do 24. maja a procedura prijavljivanja nije komplikovana. Podnosi se Prijava a nalazi se na dva sajta, Ministarstva za brigu o selu i Zadružnog saveza Vojvodine, kao i dokumentacija koja je navedena u Konkursu. Osnovno od dokumenata je predračun za predmet nabavke opreme i pokretne imovine, a to može biti oprema za poljoprivrednu proizvodnju bilo koje vrste, eventualno osnovnog stada u stočarstvu, voćarstvu i slično.

Jedan od problema koji je gotovo u potpunosti rešen od 2015 godine do danas je pitanje imovinsko-pravne svojine zadruga koje je i uslov za investiranje i konkurisanje. u slučaju da to nije slučaj, pomažu Zadružni savez i Ministarstvo poljoprivrede da se reši.

Problem sa radnom snagom, potreban broj u potrebno vreme, je i kod zadruga prisutan kao u celoj poljoprivredi, neka radna mesta su postala suvišna a nedostaje mlada kvalifikovana radna snaga, zaključila je sagovornica.

Izvor: RTV

Foto: Mihailo Breček

 

Ostavite komentar