O problemu trovanja pčela govorilo se u novosadskom preduzeću „Ciklonizacija“

U prostorijama preduzeća „Ciklonizacija“ AD Novi Sad održan je radni sastanak zakazan na inicijativu preduzeća „Ciklonizacija“ AD sa jedinom temom „Kako sprečiti trovanje pčela i pčelinjih zajednica usled tretiranja komaraca, krpelja i kanalske mreže na teritoriji Vojvodine“.

Predstavnici SPOS-a su izneli sve probleme sa kojima se suočavaju pčelari kao što su poteškoće i nemogućnost izmeštanja stacionarnih i selećih pčelinjaka u kratkom vremenskom periodu, a pogotovo u trajanju paše (uljana repica, bagrem, lipa, suncokret), faze slabljenja društava, uginuće „izletnica“ i skoro neprimetno slabljenje do uginuća pčelinjih zajednica usled unošenja toksičnih i štetnih materija (insekticidi, fungicidi, herbicidi…). Ukazano je na mogući problem po pitanju eventualnog pronalaska nekih materija u analiziranim uzorcima meda koje pogon „Naš med“ doo prikuplja od pčelara iz cele Srbije, a koji se, usled pomenutih tretmana preparatima koji sadrže aktivnu materiju glifosat, možda mogu pronaći tragovi u medu i vosku, što je već pronađeno u nekim drugim zeljama te bi trebalo preventivno delovati i kod nas, iako takve slučajeve nismo imali, iako se sav med koji ide u izvoz analizira i na glifosat.

Ukazano je i na preporučeni period početka tretmana, u kasnim večernjim satima, kada pčele prestaju da opšte sa prirodom kao i tretman noću.

Nakon obaveštenja od strane firme „Ciklonizacije“ da će vršiti tretman kanalske mreže i vreme dislociranja pčela, objašnjen je način i postupak šta mogu da učine pčelari, a šta ne, dogovoren je sistem kominikacije i obaveštavanja. Predočen je problem sa pitanjem „Gde pčelar da dislocira pčelinjak, a da nema kanalske mreže“, ponuđen je sistem geopozicioniranja pčelinjaka, razgovaralo se o sredstvima, dozama i vremenu tretmana. Radiće se i na reaktiviranju piste u Apatinu. Jednom rečju, sastanak je protekao u konstruktivnom dijalogu, ali se zajednički došlo do zaključka da ove vrste problema moraju da se rešavaju sistemski i na nivou Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i Ministarstva zaštite životne sredine. „Ciklonizacija“ AD je izvršilac posla naručenog od strane JVP „Vode Vojvodine“ uz stručnu konsultaciju Departmana za fito medicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Sastanku su prisustvovali direktor „Ciklonizacije“ AD Lazar Maleš, menadžer za odnose sa javnošću i stručni saradnik „Ciklonizacije“ AD Dario Aćimović, direktor Departmana za fito medicinu i zaštitu životne sredine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu prof. dr Bojan Konstantinović, profesorke herbologije doc. dr Nataša Samardžić i doc. dr Milena Popov na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, predstavnik JVP „Vode Vojvodine“ Dejan Lazić, predstavnici Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) – zamenik predsednika SPOS-a Radivoje Stojanović, predsedavajući Skupštine SPOS Đorđe Mrkić, član IO SPOS Rade Stevanović, predsednik DP „Jovan Živanović“ iz Novog Sada Milan Bulajić i predsednik SPOV-a Radomir Vlačo.

Ostavite komentar