Kragujevac: Bakteriozna plamenjača jabučastog voća u jabuci

 

Na terenu Regionalnog centra Kragujevac zasadi jabuka nalaze se u fazi od početak obezbojavanja lišća do početak opadanja lišća (92-93 BBCH).

U pojedinim zasadima zapaženi su simptomi bakteriozne plamenjače jabučastog voća – Erwinia amylovora.

 

ČITAJTE I: Neadekvatna zaštita uzrok truleži plodova jabučastog voća

 

 

Nakon završetka kišnog perioda, preporučuje se uklanjanje zaraženih biljnih delova sa simptomima karakterističnim za bakterioznu plamenjaču jabučastog voća, pošto se stabla prosuše, po suvom i mirnom vremenu bez vetra. Obolele grane i grančice potrebno je odrezati, a rez treba da je barem 30 cm unutar zdravog tkiva. Prilikom svakog novog reza dezinfikuje se alat, a odstranjeni biljni delovi uklanjaju se van voćnjaka i uništavaju. Nastale rane potrebno je dezinfikovati a u slučaju većih rezova, premazati kalem-voskom.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku 
 
 
 

Pomenutu meru najbolje je sprovesti neposredno uoči jesenjeg tretmana bakarnim preparatima.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Ostavite komentar